'Der Tod und das Mädchen' - Signum Quartett - Strijkkwartetten

'Der Tod und das Mädchen' - Signum Quartett - Strijkkwartetten

Strijkkwartetten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '22/'23:

Programma:

Beethoven - Strijkkwartet in F, op. 18, nr. 3

Priaulx Rainier - Strijkkwartet nr. 1

Schubert - Strijkkwartet nr. 14 'Der Tod und das Mädchen'


Schuberts 'Der Tod und das Mädchen'

Het Duitse Signum Quartett heeft een bijzondere band met de muziek van Schubert. "Schubert heeft maar een paar akkoorden nodig om je als luisteraar direct in een bepaalde sfeer te brengen. Het is tijdloze, fragiele en menselijke muziek", vindt altviolist Xandi van Dijk. Dat geldt zeker voor Schuberts bekendste strijkkwartet Der Tod und das Mädchen. Dat stuk heet zo, omdat Schubert in het langzame deel teruggrijpt op het gelijknamige lied dat hij eerder componeerde. Dit lied is een dialoog tussen een meisje en de dood, waarbij een meisje zich heftig verzet tegen de komst van de dood, terwijl deze haar juist probeert te troosten.


Xandi van Dijk over de muziek van Schubert:
"Voor mij heeft het te maken met de directheid van zijn klanktaal. Schubert heeft maar een paar akkoorden nodig om je als speler en luisteraar direct in een bepaalde sfeer te brengen. Het is tijdloze, fragiele en menselijke muziek. Ik vind het ongelooflijk knap hoe Schubert in zijn muziek zweeft tussen intens menselijke emoties en hemelse sferen."
(Lees het interview met Xandi van Dijk.)

Beethoven en Priaulx

Naast het spelen van gouden klassiekers zorgt het Signum Quartett graag voor een aangename verrassing. Heb je bijvoorbeeld wel eens van de Zuid-Afrikaanse componiste Ivy Priaulx Rainier gehoord? Als een soort Bartók van het zuidelijk halfrond verdiepte ze zich in de volksmuziek van haar land en dat leverde uiterst originele muziek op. Het Signum Quartett verbindt Priaulx Rainiers Eerste Strijkkwartet met Schuberts Veertiende Strijkkwartet 'Der Tod und das Mädchen' en Beethovens Derde Strijkkwartet, op. 18, nr. 3.


Signum Quartett

Al 25 jaar speelt het Signum Quartett in de hoogste regionen van het strijkkwartet. De pers is duidelijk in wat hun spel zo bijzonder maakt. "Het kwartet speelt transparant en bezield", schrijft Gramophone. OpusKlassiek noemt het Signum Quartett "een top ensemble dat voor hartverwarmende vertolkingen zorgt." Veel heeft de groep te danken aan de masterclasses die de vier musici volgden bij legendarische strijkkwartetten zoals het Melos Quartet en het Alban Berg Quartett. Of die muzikale erfenis hoorbaar is in het spel van het Signum Quartet? "In het begin wel, maar nu hebben we als kwartet een eigen klank", vertelt Xandi van Dijk.


Youtube-tip

Beluister het Signum Quartett in Schuberts strijkkwartet 'Der Tod und das Mädchen'

Seizoen '19-'20 Schubert cello De dood en het meisje Der Tod und das Mädchen Beethoven Priaulx Rainier altviool strijkkwartet viool Kamermuziek
zaterdag 8 mei 2021, 20:00 uur

Schuberts Der Tod und das Mädchen is zonder twijfel het bekendste strijkkwartet ooit gecomponeerd. Wat maakt dit stuk zo bijzonder? En waarom willen luisteraars het steeds weer horen? Misschien wel omdat het gaat over de essentie van het bestaan. In Der Tod und das Mädchen cirkelen leven en dood om elkaar heen. Voor Schuberts meesterwerk is nauwelijks een betere vertolker denkbaar dan het sublieme Signum Quartett. Dit Duitse ensemble is specialist als het om Schubert gaat. "Het kwartet speelt transparant en bezield", vindt Gramophone. "Een topensemble dat voor hartverwarmende vertolkingen zorgt", schrijft OpusKlassiek.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 8 mei 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer