ONDER VOORBEHOUD - Bachs 'Johannes-Passion' - Apollo Ensemble

ONDER VOORBEHOUD - Bachs 'Johannes-Passion' - Apollo Ensemble
LET OP: dit concert begint om 19:30 uur.

Programma

Bach - Johannes-Passion, BWV 245


Bachs Johannes-Passion

Geen passietijd zonder Bach. In de weken voor Pasen hoor je behalve de Matthäus-Passion steeds vaker Bachs Johannes-Passion. Hoewel Jezus' lijdensverhaal hetzelfde is, slaat Bach in de 'Johannes' een andere toon aan. In Bachs Johannes-Passion ontmoeten we Jezus als een krachtige persoonlijkheid die een boodschap te vertellen heeft. Als verlosser van de mensheid gaat hij vastberaden zijn weg. Dat hoor je al direct in het overweldigende openingskoor. De beweeglijke strijkers, de klagende hobo's en de zacht pulserende bassen geven de muziek iets onstuitbaars. Bach neemt je als luisteraar direct mee in het drama dat zich na het openingskoor ontvouwt.


Bach als kroon op het Brockes-drieluik

Voor de derde keer brengt het Apollo Ensemble een passie in de Edesche Concertzaal. Ditmaal Bachs Johannes-Passion. Het was Bachs eerste passie die hij componeerde (hij schreef het stuk in 1724 nog vóór de Matthäus-Passion) en waarvoor hij te rade ging bij passies van illustere tijdgenoten. Händel en Telemann bijvoorbeeld hadden jaren daarvoor al naam gemaakt met hun zogenoemde 'Brockes-Passionen', passies op een tekst van de Hamburgse dichter Brockes. Verschillende van hun vondsten nam Bach in aangepaste vorm over in zijn Johannes-Passion. Wie een van de 'Brockes-Passionen' door het Apollo Ensemble bijwoonde, zal ongetwijfeld met andere oren naar Bachs Johannes-Passion luisteren. Luister je voor het eerst naar passie van Bach, laat je dan onbevangen meenemen in het verhaal.


Thomas Oltheten over de drie passies:
"De passies zijn muzikaal erg verschillend van elkaar. Tegelijk zijn er ook verbanden tussen de stukken, want ook al heeft Bach zelf geen 'Brockes-Passion' gecomponeerd, zijn Johannes-Passion is er wel degelijk op geënt."
(Lees het interview met Thomas Oltheten.)

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, waarvan de musici uit alle windstreken komen. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al bijna de decennia jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Het Apollo Ensemble is gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. Wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek? Kom luisteren bij het Apollo Ensemble!


Youtube-tip

Beluister Bachs 'Johaness-Passion' door de Nederlandse Bachvereniging.

Seizoen '19-'20 Johann Sebastian Bach solisten orkest koor Herr unser Herscher passieconcert Passie BWV 245 Johannes-Passion Johannespassion Bach J.S. Bach
zaterdag 27 februari 2021, 19:30 uur

Samen met Bachs Matthäus-Passion behoort de Johannes-Passion tot de meest geliefde passies ooit. Een van de geheimen van het stuk ligt bij de evangelist Johannes zelf. In zijn versie van Jezus' lijdensverhaal is de schrijver meer 'to the point' dan de andere evangelisten. Bach maakt daar slim gebruik van, want in de Johannes-Passion zit vaart en hoor je meer drama. Dat wordt nog eens versterkt door de aanzienlijke bijdrage van het koor, zoals in het aangrijpende openingskoor 'Herr, unser Herrscher'. En natuurlijk zijn er schitterende aria's als ‘Zerfließe, mein Herze’ en ‘Ergwäge’. Het Apollo Ensemble zorgt voor een indrukwekkende ervaring in de passietijd.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 27 februari 2021, 19:30 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer