Izhar Elias (gitaar) en Fernando Cordas (gitaar) - Concierto de Aranjuez en Weense Klassieken

Izhar Elias (gitaar) en Fernando Cordas (gitaar) - Concierto de Aranjuez en Weense Klassieken

'Concierto de Aranjuez'

Het 'Adagio' uit Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo is misschien wel het beroemdste gitaarwerk aller tijden. Het melancholieke thema van de blinde Spaanse componist raakt je. Na de eerste paar noten van de gevoelige melodie waan je je meteen in het warme Spanje. Rondom dit wereldberoemde stuk spelen Izhar Elias en Fernando Cordas een temperamentvol programma vol schilderachtige en warmbloedige stukken.


Mozart, Beethoven en Schubert

In de eerste helft van het concert nemen Izhar en Fernando je mee naar het Wenen van Mozart, Beethoven en Schubert. Daarom staat het podium vol met gitaren uit de tijd van de Weense Klassieken. Ook al schreven Mozart en Beethoven zelf nauwelijks muziek voor de gitaar, hun stukken werden wel degelijk op gitaar gespeeld. Hoe dat klonk laten Izhar en Fernando graag horen met gitaarversies geschreven door Beethovens tijdgenoten. Zelf doet Fernando ook een duit in het zakje met de gitaarbewerking die hij maakte van Schuberts Pianosonsate nr. 13, D 664.


Izhar Elias

Izhar Elias ken je wellicht van het Koningsdagconcert 2016 toen hij live op televisie was te zien met Rodrigo's Concierto de Aranjuez. Izhar Elias is een van de meest veelzijdige Nederlandse gitaristen. Even makkelijk neemt hij je met zijn barokgitaar meer naar de wereld van de oude muziek om daarna met de moderne gitaar het zinderende Spanje tot leven te wekken. Wat hij zo aantrekkelijk aan de gitaar vindt? “Het is zo’n gevoelig instrument, de klank raakte me direct. Bovendien is het instrument flexibel in allerlei stijlen. Je kunt er net als bij de piano tegelijk de melodie en de begeleiding op spelen, tevens is het een heel ritmisch instrument. Al die eigenschappen hoor je terug in dit duoprogramma met Fernando Cordas.


Izhar Elias over Fernando Cordas :
"Fernando bleek net zo'n liefhebber van de negentiende-eeuwse gitaar te zijn als ik. Bovendien denkt en speelt Fernando altijd vanuit de muziek en nooit vanuit de techniek. Onze grondhouding is hetzelfde. Daaruit is ook een mooie vriendschap ontstaan."
(Lees het interview met Izhar Elias.)

Fernando Cordas

In 2010 brak Fernando Cordas definitief door toen hij de wereldberoemde gitarist Pepe Romero verving in een uitvoering van Joaquin Rodrigo's Concierto de Aranjuez. Sindsdien speelt hij bij alle grote orkesten. Ook doet Fernando Cordas enthousiast onderzoek naar de geschiedenis van de gitaar in de negentiende eeuw. Sinds september 2014 is Cordas docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.


Youtube-tip

Beluister gitarist Izhar Elias als solist met het Adagio uit 'Concierto de Aranjuez' van Joaquin Rodrigo.

Seizoen '19-'20 Schuster La clemenza di Tito Carulli Valses poeticos Granados Asturias Albéniz Tárrega Mozart Schubert Concierto de Aranjuez Rodrigo Beethoven Aranjuez duo Gitaarduo gitaar Edesche Gitaarrecitals
zaterdag 29 mei 2021, 20:00 uur

Het 'Adagio' uit Rodrigo's Concerto de Aranjuez werd misschien wel het bekendste gitaarwerk aller tijden. Met de eerste klanken van deze weemoedige melodie waan je je meteen in het warme Spanje. Rond dit legendarische 'Adagio' spelen gitaristen Izhar Elias en Fernando Cordas een temperamentvol Spaans programma met zelfs een uitstapje naar Wenen. Ook in het Wenen van de jonge Beethoven en Schubert was de gitaar al een hip instrument. Izhar en Fernando brengen de Weense gitaar-scene van rond 1800 tot leven met een flinke verzameling aan bijzondere gitaren.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 29 mei 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer