Bachs Vioolsonates - Judith Steenbrink (viool) en Tineke Steenbrink (klavecimbel)

Bachs Vioolsonates - Judith Steenbrink (viool) en Tineke Steenbrink (klavecimbel)

Judith Steenbrink & Tineke Steenbrink

Bekend en welbemind. Violiste Judith Steenbrink en klaveciniste Tineke Steenbrink zijn als oprichters van het uiterst succesvolle Holland Baroque trotse winnaars van de Edison Publieksprijs 2017. In de Edesche Concertzaal beluister je de tweelingzussen Steenbrink als geroutineerd duo. Met Bachs sonates voor viool en klavecimbel beklimmen ze de hoogste toppen in het landschap van de barokke kamermuziek.


Vioolsonates van Bach

Met Bachs Zes Sonates voor klavecimbel en viool is iets bijzonders aan de hand. Bachs collega-componisten kozen er in hun vioolsonates vaak voor om de viool de belangrijkste rol te geven met ondersteuning van begeleidende instrumenten. Bach daarentegen slaat in zijn vioolsonates nieuwe wegen in. Hij maakte er echte triosonates van, waarin de drie partijen (viool, rechter- en linkerhand van de klavecimbelpartij) totaal gelijkwaardig aan elkaar zijn. Het levert muziek op die klinkt als een levendig gesprek, waarin viool en klavecimbel voortdurend op elkaar reageren.


Judith Steenbrink over de barok:
"De barok is ons alfa en omega: alles wat we spelen en maken, grijpt terug op de beginselen van de achttiende-eeuwse barokmuziek. De betekenis van toonsoorten, de affectenleer, de weelde van de rijke continuobezetting: je kunt er ons ‘s nachts voor wakker maken."
(Lees het interview met Judith Steenbrink.)

Telemann, Rebel en Carl Philipp Emanuel Bach

Naast muziek van vader Bach spelen Judith en Tineke Steenbrink ook muziek van Bachs beroemdste zoon, Carl Philipp Emanuel Bach. Van hem klinken twee vioolsonates waarvan aan eentje ook vader Bach mee componeerde. Verder klinken stukken van vader Bachs goede vriend Georg Philipp Telemann. Van de Franse componist Jean-Fery Rebel spelen Judith en Tineke Steenbrink zijn aanstekelijk vrolijke Vioolsonate nr. 11

Youtube-tip

Beluister Tineke en Judith Steenbrink samen met hun ensemble Holland Baroque.

Seizoen '19-'20 J.S. Bach Johann Sebastian Bach BWV 1021 BWV 1018 BWV 1015 vioolsonates Bach viool klavecimbel oude muziek Holland Baroque livestream concert livestream
zaterdag 24 april 2021, 20:00 uur

Bach zou Bach niet zijn als hij ook de vioolsonate niet tot iets bijzonders maakte. Bach gaf in zijn vioolsonates het klavecimbel een zelfstandige partij. Daarmee zijn viool en klavecimbel gelijkwaardig aan elkaar. Als doorgewinterde Bach-specialisten van het ensemble Holland Baroque nemen Judith en Tineke je mee op een spectaculaire tocht door Bachs halsbrekende vioolsonates.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 24 april 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer