ONDER VOORBEHOUD - Judith Steenbrink (viool) en Tineke Steenbrink (klavecimbel) - Bachs Vioolsonates

ONDER VOORBEHOUD - Judith Steenbrink (viool) en Tineke Steenbrink (klavecimbel) - Bachs Vioolsonates

Judith Steenbrink & Tineke Steenbrink

Bekend en welbemind. Violiste Judith Steenbrink en klaveciniste Tineke Steenbrink zijn als oprichters van het uiterst succesvolle Holland Baroque trotse winnaars van de Edison Publieksprijs 2017. In de Edesche Concertzaal beluister je de tweelingzusjes Steenbrink als geroutineerd duo. Met Bachs hemelse sonates voor viool en klavecimbel beklimmen Judith en Tineke de hoogste toppen in het landschap van de barokke kamermuziek.


Vioolsonates van Bach

Met Bachs Zes Sonates voor klavecimbel en viool is iets bijzonders aan de hand. Bachs collega-componisten kozen er in hun vioolsonates vaak voor om de viool de belangrijkste rol te geven met ondersteuning van begeleidende instrumenten. Bach daarentegen slaat in zijn vioolsonates nieuwe wegen in. Hij maakte er echte triosonates van, waarin de drie partijen (viool, rechter- en linkerhand van de klavecimbelpartij) totaal gelijkwaardig aan elkaar zijn. Het levert muziek op die klinkt als een levendig gesprek, waarin viool en klavecimbel voortdurend op elkaar reageren.


Judith Steenbrink over de barok:
"De barok is ons alfa en omega: alles wat we spelen en maken, grijpt terug op de beginselen van de achttiende-eeuwse barokmuziek. De betekenis van toonsoorten, de affectenleer, de weelde van de rijke continuobezetting: je kunt er ons ‘s nachts voor wakker maken."
(Lees het interview met Judith Steenbrink.)

En een sonate voor…

De Sonate BWV 1020 is een van de grootste mysteries in Bachs oeuvre. We weten namelijk niet voor welk instrument het precies is bedoeld. Sterker nog, zelfs het auteurschap van Bach staat niet vast, want er zijn sterke aanwijzingen dat de sonate ook van Bachs zoon Carl Philipp Emanuel Bach zou kunnen zijn. Gelukkig zijn al deze vragen irrelevant als je de prachtige muziek hoort.


Youtube-tip

Beluister Tineke en Judith Steenbrink samen met hun ensemble Holland Baroque.

Seizoen '19-'20 J.S. Bach Johann Sebastian Bach BWV 1021 BWV 1018 BWV 1015 vioolsonates Bach viool klavecimbel oude muziek Holland Baroque
zaterdag 24 april 2021, 20:00 uur

Bach zou Bach niet zijn als hij ook de vioolsonate niet tot iets bijzonders maakte. Tot dan toe stal de violist in zulke stukken de show. De klavecimbelspeler had niet veel meer te doen dan het uitwerken van een baslijntje. In zijn eigen vioolsonates geeft Bach het klavecimbel een eigen partij. Daarmee zijn viool en klavecimbel gelijkwaardig aan elkaar. Muziek die in meer dan goede handen is bij de tweelingzusjes Steenbrink. Als doorgewinterde Bach-specialisten van het ensemble Holland Baroque nemen Judith en Tineke je mee op een spectaculaire tocht door Bachs halsbrekende vioolsonates.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 24 april 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer