ONDER VOORBEHOUD - Hannes Minnaar - Beethoven, Schumann, Ravel - Wereldpianisten

ONDER VOORBEHOUD - Hannes Minnaar - Beethoven, Schumann, Ravel - Wereldpianisten

Een greep uit het programma:

Beethoven – Sonate, op. 53 'Waldstein'

Schumann – 4 Nachtstücke, op. 23

Ravel – Gaspard de la nuit


Hannes Minnaar

Wat meesterpianist Hannes Minnaar drijft? "Ik heb grote idealen en ik wil de luisteraar als het ware bij de strot grijpen. Het is mooi als je voelt dat er een bepaalde sfeer ontstaat, als de muziek boven jezelf uitstijgt.” Hannes Minnaar betovert zijn publiek dan ook niet met vingervlugge virtuositeit, maar juist door de emotie in de muziek voorrang te geven. Recensenten omschrijven Minnaars pianospel vaak als ingetogen en intens. The Guardian gaat zelfs nog een stapje verder: "Hannes Minnaar heeft een volwassenheid en zuiverheid in zijn spel die hem stevig in de traditie van Alfred Brendel plaatst."


Dag en nacht

De woorden Ingetogen en intens zijn ook van toepassing zijn op de muziek die Hannes Minnaar in de Edesche Concertzaal speelt. Met de stukken van Beethoven, Schumann, Janácek en Ravel voert Hannes Minnaar je langs de hoogste toppen en de diepste dalen van het menselijk bestaan. Dankzij de sonore openingsakkoorden gaven Beethovens tijdgenoten de sonate de bijnaam 'Dageraad'. Schumann neemt je met zijn Nachtstücke de diepte in. Schumann componeerde het werk rondom het overlijden van zijn oudere broer Eduard. Een periode waarin Schumann naar eigen zeggen een obsessie had voor de dood.


Hannes Minnaar over de piano:
"Iedere vleugel is anders en heeft zijn eigen karakter. Ik pas me aan de vleugel aan. Mijn interpretatie heb ik van tevoren nooit tot in de puntjes vastgelegd, omdat je anders kans loopt tegen het karakter van de vleugel in te spelen. Bij elke vleugel komen andere aspecten bovendrijven en is de balans anders."
(Lees het interview met Hannes Minnaar.)

Janácek en Ravel

Ook Janácek is een meester in het creëren van sfeer in korte indringende karakterstukken. In Op een overwoekerd pad verwerkte Janácek zijn verdriet over het overlijden van zijn dochter Olga. Dat leverde indrukwekkende stukken op met titels als 'In tranen' en 'De kerkuil is nog niet weggevlogen'. Ravel wilde net als Beethoven een van de moeilijkste pianostukken van zijn tijd schrijven. Dat werd Gaspard de la nuit. Als uitgangspunt nam Ravel drie gedichten van dichter Aloysius Bertrand over een waternimf, een galg en de spookachtige plaaggeest Scarbo.


Youtube-tip

Beluister Ravels 'Gaspard de la nuit'

Seizoen '19-'20 Romantiek Bösendorfer Imperial 290 wereldpianist Meesterpianist piano Op een overwoekerd pad Waldstein Gaspard de la Nuit Nachtstücke Schumann Ravel Janácek Beethoven Wereldpianisten spook
zaterdag 10 april 2021, 20:00 uur

"Pas als ik echt iets te melden heb, speel ik het”, vertelde meesterpianist Hannes Minnaar aan NRC Handelsblad. Aan de Bösendorfer Imperial heeft Hannes je genoeg te vertellen, want met vier adembenemende stukken voert hij je langs de hoogste toppen en de diepste dalen van het menselijk bestaan. Met Beethovens energieke Waldsteinsonate zet Hannes je direct in het volle zonlicht. Tijdgenoten gaven deze sonate dan ook de bijnaam 'Dageraad'. De nacht komt aan bod in Schumanns Nachtstücke. En met Ravels Gaspard de la nuit roept Hannes een duistere sprookjeswereld op van waternimfen, een galg en de plaaggeest Scarbo.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 10 april 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer