Matangi Quartet - Beethoven, Borodin, Sjostakovitsj - Strijkkwartetten

Matangi Quartet - Beethoven, Borodin, Sjostakovitsj - Strijkkwartetten

Strijkkwartetten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '22/'23:

Een greep uit het programma:

Beethoven - Strijkkwartet op. 59, nr. 2

Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 8

Borodin - Scherzo


Een muzikale avond in Sint Petersburg

Het befaamde Matangi Quartet neemt je onder de noemer 'Thème russe' mee naar het Rusland van Borodin, Sjostakovitsj en een beetje Beethoven. Het openingsstuk Scherzo van Alexandr Borodin brengt je naar het negentiende-eeuwse luxe-appartement van Petrovich Belaieff. Deze rijke houthandelaar en filantroop had een eigen muziekuitgeverij. Iedere vrijdagavond organiseerde hij een muzikale soiree waar, naast klassieke strijkkwartetten, ook iets van een toen hedendaags Russische componist werd gespeeld. Onder meer Borodins Scherzo klonk toen voor het eerst.


Beethovens Russische connectie

Ook Beethovens Achtste Strijkkwartet, op 59, nr. 2 kwam tot stand dankzij een kapitaalkrachtige mecenas. In 1806 bestelde de Russische ambassadeur Andreas Razumovsky bij Beethoven drie strijkkwartetten. Om zijn opdrachtgever te plezieren verwerkte Beethoven in ieder strijkkwartet een Russisch getint thema. In het Scherzo van het tweede Razumovsky-kwartet is dat een Russische volksmelodie. In het Rusland van rond 1900 was deze melodie nog altijd bekend, want componisten als Moessorgski, Tsjaikovski, Rachmaninov en Stravinski gebruikten het ook in hun pianomuziek en opera's.


Aangrijpende Sjostakovitsj

Dmitri Sjostakovitsj gaf zijn Achtste Strijkkwartet persoonlijk tintje mee. Overal in het werk duikt Sjostakovitsj' muzikale handtekening op: de vier beginletters van zijn naam. Sjostakovitsj beschouwde het stuk als een muzikaal Requiem voor zichzelf. Zover kwam het gelukkig niet. Het kwartet ontstond in 1960 in Dresden letterlijk op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog. "Ter nagedachtenis van de slachtoffers van fascisme en oorlog", schreef Sjostakovitsj erboven. De muziek klinkt als een emotionele wervelstorm die je vanaf de eerste noten meeneemt door extreme stemmingswisselingen. Ondanks alle tragiek is Sjostakovitsj' Achtste Strijkkwartet zijn persoonlijkste en meest gespeelde strijkkwartet.


Matangi Quartet

Het Matangi Quartet behoort tot de top van de Nederlandse strijkkwartetten en maakt ook buiten de grenzen veel furore. Zo speelden de musici op het prestigieuze Festival van Aix-en-Provence en de World Expo 2010 in Shanghai. Bovendien won het kwartet belangrijke prijzen, zoals de prestigieuze ‘Kersjes van de Groenekan Prijs’ en verschillende Edisons. Hoewel de vier musici wel eens een muzikaal uitstapje maken, is klassiek hun 'core business'. Vooral met de muziek van Beethoven heeft het Matangi Quartet een hechte band opgebouwd. In seizoen 2015-2016 speelden ze zijn vijftien strijkkwartetten.


YouTube-Tip

>


Kamermuziek strijkkwartet viool Shostakovich Sjotakovitsj Borodin Beethoven altviool cello seizoen '21-'22
zaterdag 2 april 2022, 20:00 uur

"Ik speel graag het ijzeren repertoire", vertelt Arno van der Vuurst, cellist van het Matangi Quartet. Dit Nederlandse topensemble neemt je onder de noemer 'Thème Russe' mee door twee wereldberoemde klassiekers uit het strijkkwartet. De vier musici spelen Sjostakovitsj' bekendste strijkkwartet, zijn Achtste, bijgenaamd 'Dresden'. Deze muziek ontstond uit Sjostakovitsj ervaringen tijdens de donkere oorlogsjaren. Het Mantangi Quartet verbindt Sjostakovitsj met Beethovens Russisch getinte Strijkkwartet op. 59, nr 2 met de bijnaam 'Rasumovsky'. Het Matangi Quartet maakt het programma compleet met Borodins flitsende 'Scherzo' uit Les Vendredis.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 2 april 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer