Stabat Mater van Pergolesi - Marjon Strijk, Gabriëlle Nijhuis, Henk van Zonneveld e.a. - Oude Muziek

Stabat Mater van Pergolesi - Marjon Strijk, Gabriëlle Nijhuis, Henk van Zonneveld e.a. - Oude Muziek

Een greep uit het programma:

Pergolesi - Stabat Mater

Vivaldi - Filiae Maesta Jerusalem

Buxtehude - Klaglied


Pergolesi's Stabat Mater

Giovanni Battista Pergolesi schreef misschien wel het beroemdste Stabat Mater van de Westerse muziekgeschiedenis. Wie kent niet het bitterzoete openingsdeel waarin sopraan en alt voortdurend om elkaar heen cirkelen. Alsof Maria zelf op je schouder uithuilt. Minstens zo schrijnend waren de omstandigheden waaronder Pergolesi het componeerde: de 26-jarige componist schreef zijn Stabat Mater een paar maanden voor hij overleed aan tuberculose. Het werk raakte met mythes omgeven, maar werd ook ongekend populair. Het ging zelfs de geschiedenisboeken in als de meest gedrukte compositie van de achttiende eeuw.


Bach, Buxtehude en Geminiani

Naast Pergolesi's beroemde Stabat Mater staat ook het 'Stabat Mater' van zijn landgenoot Giovanni Felice Sances op het programma, evenals het 'Klaglied' van Dietrich Buxtehude. Dives Sonis wisselt de vocale stukken af met instrumentale composities van Bach en Geminiani.


Marjon Strijk en Henk van Zonneveld

Marjon Strijk (sopraan), Gabriëlle Nijhuis (alt), Barbara Erdner en Isidro Albarreal Delgado (barokviool), Diederik van Dijk (barokcello) en Henk van Zonneveld (kistorgel) brengen Pergolesi's Stabat Mater in de originele bezetting. Intense intimiteit op het hoogste niveau. Sopraan Marjon Strijk behoort tot het vaste solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging en maakt deel uit van het internationaal vermaarde solistenensemble Quinck. Henk van Zonneveld studeerde orgel en klavecimbel aan het Utrechts Conservatorium en staat als continuo-speler in de traditie van grootheden als Ton Koopman en Gustav Leonhardt.


YouTube-Tip


Stabat mater Pergolesi Giovanni Felice Sances Francesco Geminiani Johann Sebastian Bach Dietrich Buxtehude oude muziek kistorgel barokviool cello sopraan alt seizoen '21-'22 Antonio Vivaldi
zaterdag 6 november 2021, 20:00 uur

Weinig componisten wisten het verdriet van Maria om haar gekruisigde zoon zo intens in muziek uit te drukken als Pergolesi. Daarmee schreef de jong gestorven Pergolesi misschien wel het aangrijpendste Stabat Mater ooit. Ensemble Dives Sonis combineert dit schitterende stuk met vocale en instrumentale muziek van J.S. Bach, Vivaldi, Buxtehude en Geminiani.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 6 november 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer