Blazers uit het Koninklijk Concertgebouworkest - Mozart, Beethoven, Poulenc

Blazers uit het Koninklijk Concertgebouworkest - Mozart, Beethoven, Poulenc

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Een greep uit het programma:

Mozart - Kwintet voor piano en blazers, KV 452

Beethoven - Kwintet voor piano en blazers, op. 16

Poulenc - Trio voor hobo, fagot en piano


Het beste van Mozart

Met Mozarts Kwintet KV 452 voor piano, hobo, klarinet, fagot en hoorn beluister je het beste van Mozart. Niet alleen hijzelf, maar ook zijn tijdgenoten waren zeer enthousiast over dit kwintet. Tijdens de première speelde Mozart zelf de pianopartij. Dat was een groot succes, want in een brief vertelde hij dat het stuk een geweldig applaus kreeg. 

Soundbite: "Zelf beschouw ik het als het beste werk dat ik tot nu toe heb geschreven” (Mozart over zijn Kwintet, KV 452)


Beethovens Kwintet voor piano, hobo, klarinet, fagot en hoorn

Met zijn prachtige Kwintet schiep Mozart een tot dan toe uniek werk, want tijdgenoten meden liever de uitdagende combinatie van piano en blaasinstrumenten. Alleen Beethoven durfde het aan ook een kwintet voor dezelfde instrumenten te componeren. Toch gaf Beethoven daar een volkomen eigen draai aan. Behandelt Mozart de vijf instrumenten gelijkwaardig, Beethovens Kwintet voor piano en blazers klinkt als een mini pianoconcert met een glansrol voor de piano.


Poulencs Trio voor hobo, fagot en piano

Aan het begin van de twintigste eeuw waagde ook Poulenc zich met succes aan de uitdagende combinatie van piano en blazers. Met het Trio voor hobo, fagot en piano hoor je de uitersten van Poulencs persoonlijkheid. Hij kon bijzonder geestig zijn, maar werd ook gekweld door grenzeloze melancholie. Beide zijden van Poulencs karakter zijn in dit schitterende stuk hoorbaar. Het vrolijke openings- en slotdeel omsluiten het hartverwarmende 'Andante’.


Solisten uit het Koninklijk Concertgebouworkest

De muziek van Mozart, Beethoven en Poulenc is bij dit ensemble van vijf solisten uit het Koninklijk Concertgebouworkest in uitstekende handen. Niet alleen blinken de musici uit in het grote symfonische repertoire, tevens zijn ze groot liefhebber van kamermuziek. In de Edesche Concertzaal vieren ze hun liefde voor Mozart, Beethoven en Poulenc. Kamermuziek van het hoogste niveau! 

Arno Piters: " Kamermuziek komt het samenspel van het hele orkest ten goede, want je moet enorm goed letten op wat er om je heen gebeurt. En dan maakt het eigenlijk niet uit met wie je samen speelt, want iedereen speelt de sterren van de hemel. Daarom vind ik het zo geweldig om samen het programma met de schitterende kwintetten van Mozart en Beethoven te doen!"
(Lees het interview met klarinettist Arno Piters.)

Aan dit concert werken mee:
Jeroen Bal, piano
Miriam Pastor Burgos, hobo
Arno Piters, klarinet
Helma van den Brink, fagot
Fons Verspaandonk, hoorn

YouTube-Tip


pianokwintet kwintet hoorn fagot klarinet hobo piano Kamermuziek Mozart Wolfgang Amadeus Mozart Ludwig van Beethoven Beethoven Francis Poulenc Poulenc seizoen '21-'22
zaterdag 22 oktober 2022, 20:00 uur

Mozart daagde zichzelf graag uit. Daar waar tijdgenoten de combinatie van piano en blazers liever meden, schiep Mozart met zijn Kwintet KV 452 een tot dan toe uniek werk. Alleen Beethoven volgde Mozarts voorbeeld en componeerde een net zo'n avontuurlijk Kwintet op. 16 voor dezelfde instrumenten. Aan het begin van de twintigste eeuw waagde ook Poulenc zich met succes aan de uitdagende combinatie van piano en blazers. Zijn Trio voor piano, hobo en fagot bruist van plezier en levenslust. Vier topblazers uit het Koninklijk Concertgebouworkest zorgen samen met pianist Jeroen Bal voor een prachtige uitvoering.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 22 oktober 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer