Vitaly Pisarenko - Schubert en Liszts 'Totentanz' - Wereldpianisten

Vitaly Pisarenko - Schubert en Liszts 'Totentanz' - Wereldpianisten
Uitvoerenden: Vitaly Pisarenko

 

Vitaly Pisarenko - Schubert en Liszts 'Totentanz' - Wereldpianisten

Pianosonate in c, D 958
Vitaly Pisarenko
  • I. Allegro
  • II. Adagio
  • III. Menuetto - Trio
  • IV. Allegro
Schubert was een enorme bewonderaar van Beethoven. Dat hoor je direct aan de eerste klanken van deze pianosonate. Expressieve akkoorden en stormachtige passage lijken zo weggelopen uit Beethovens pianosonates. Maar nergens verraadt Schubert zijn eigen identiteit. In de zangerige melodieën verderop in het stuk herken je Schubert de liedcomponist direct.
Funérailles
Vitaly Pisarenko
Wat de 'Revolutie-etude' is voor Chopin, is 'Funerailles' voor Liszt. Hij schreef dit stuk in de nasleep van de door de Habsburgers neergeslagen Hongaarse opstand in 1848. Doodsklokken, een begrafenismars en oorlogsmuziek zijn de belangrijkste muzikale bouwstenen. Liszt nam 'Funerailles' op in zijn bundel Harmonies poétiques et religieuses.
PAUZE
Auf dem Wasser zu singen (Barcarole)
Vitaly Pisarenko
Liszt was een groot bewonderaar van de liederen van Schubert. Hij bewerkte niet minder dan van vijftig van Schuberts liederen tot sfeervolle pianostukken.
Chasse-neige
Vitaly Pisarenko
Met zijn bundel Études d'exécution transcendante, S.139 stelde Liszt in elk stuk een pianotechnisch 'probleem' centraal. In deze etude is dat het spelen van repeterende noten (tremolo's). Liszt zet deze techniek in om een poëtisch sneeuwlandschap te verklanken. Collega-componist Ferruccio Busoni omschreef het stuk als "een gestage sneeuwval, die geleidelijk landschap en mensen begraaft."
Faribolo pasteur
Vitaly Pisarenko
Faribolo pasteur is een bewerking van een volksliedje van de dichter Jacques Boé Jasmin, die vermoedelijk ook de melodie componeerde.
Valse oubliee, nr. 1
Vitaly Pisarenko
Liszt componeerde zijn vier Valses oubliées in de laatste jaren van zijn leven. De adembenemende virtuositeit van eerdere stukken heeft hier plaats gemaakt voor een meer meditatief karakter.
Totentanz
Vitaly Pisarenko
Met de titel Totentanz verwijst Liszt naar de middeleeuwse schildertraditie. In een tijd waarin de Zwarte Dood (de pest) alomtegenwoordig was, beeldden schilders als Jheronimus Bosch en Pieter Brueghel de doodsangst af met fantastische en soms even humoristisch als verschrikkelijke afbeeldingen van dansende geraamten. Liszt baseerde zijn Totentanz op het gregoriaanse gezang Dies irae dat gaat over het laatste oordeel.
Gretchen am Spinnrade
Vitaly Pisarenko
Bewerking door Franz Liszt. Uit: 12 Lieder von Franz Schubert.
zaterdag 18 september 2021, 20:00 uur

Niemand speelt Liszt zoals de winnaar van het Liszt Concours 2008 Vitaly Pisarenko dat kan. Aan de Bösendorfer Imperial neemt hij je mee langs een paar van Liszts meest diepzinnige en overweldigende stukken. Via stemmige stukken als 'Funerailles' en 'Chasse-neige' loopt het recital uit op de even meeslepende als grimmige 'Totentanz'. "Hij bezit de demonie waar Liszt om vraagt", schreef Trouw over Pisarenko's meesterlijke spel. Met Schuberts nostalgische Pianosonate D 958 aan de andere kant laat Pisarenko zijn poëtische hart spreken.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 18 september 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer