Vitaly Pisarenko - Schubert en Liszts 'Totentanz' - Wereldpianisten

Vitaly Pisarenko - Schubert en Liszts 'Totentanz' - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Coronabeleid:
Toegang tot onze concerten is (totdat deze overheidsmaatregel vervalt) alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat u (helaas alleen) toegang tot de concertzaal krijgt als u uw coronatoegangsbewijs kunt tonen. Wij scannen uw coronatoegangscode met de Corona Scanner App. U wordt daarna naar uw zitplaats geleid. Er is een korte pauze voor de musici waarbij u vanzelfsprekend gelegenheid heeft tot toiletbezoek, mocht dat nodig zijn.

Een greep uit het programma:

Schubert - Pianosonate in c, D. 958

Liszt - Totentanz

Liszt - Valse Oubliee nr. 1


Vitaly Pisareno

Pianist Vitaly Pisarenko heeft een bijzondere band met de muziek van Franz Liszt. Vooral wanneer de muziek grimmig wordt, is Pisarenko helemaal in zijn element. Geen wonder dat deze Oekraïense meesterpianist in 2008 het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht won. In de Edesche Concertzaal speelt Pisarenko de introverte Schubert en de extravagante Liszt letterlijk tegen elkaar uit.<


Schuberts laatste pianosonates

Weinig componisten waren aan het einde van hun leven zo productief als Schubert. In de laatste maanden voor zijn dood componeerde Schubert drie grote pianosonates. De eerste daarvan, die Pisarenko tijdens dit concert speelt, is de meest dramatische van de drie. Maar verwacht bij Schubert geen grillige uithalen zoals bij zijn idool Beethoven. "Als Schubert je iets belangrijks wil vertellen, verlaagt hij zijn stem in plaats van hem te verheffen", vertelt pianist Paul Lewis over Schuberts muziek. "Hij trekt je in de boodschap, in plaats van ze naar je uit te dragen."


Liszts Totentanz

Het contrast met de muziek van Franz Liszt kan bijna niet groter zijn. Luister naar de krachtige oorlogsmars in het stuk 'Funerailles' of de stormachtige etude 'Chasse-neige'. Liszts 'Totentanz' (of 'Danse macabre' in het Frans) spant wat dat betreft de kroon. Het stuk bestaat uit een reeks variaties, gebaseerd op het middeleeuwse gregoriaanse gezang 'Dies irae' (Dag des oordeels). Liszt verwerkte er een aantal voor de pianist halsbrekende passages in. Benieuwd hoe Vitaly Pisarenko het ervan afbrengt? Kom luisteren!


YouTube-Tip


Wereldpianisten Bösendorfer Imperial 290 recital piano Faribolo pasteur Chasse-neige Valse Oubliee Funerailles Totentanz Liszt Schubert Franz Schubert Franz Liszt seizoen '21-'22
zaterdag 18 september 2021, 20:00 uur

Niemand speelt Liszt zoals de winnaar van het Liszt Concours 2008 Vitaly Pisarenko dat kan. Aan de Bösendorfer Imperial neemt hij je mee langs een paar van Liszts meest diepzinnige en overweldigende stukken. Via stemmige stukken als 'Funerailles' en 'Chasse-neige' loopt het recital uit op de even meeslepende als grimmige 'Totentanz'. "Hij bezit de demonie waar Liszt om vraagt", schreef Trouw over Pisarenko's meesterlijke spel. Met Schuberts nostalgische Pianosonate D 958 aan de andere kant laat Pisarenko zijn poëtische hart spreken.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 18 september 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer