Programma:
Schubert - Impromptus, op. 142, nrs. 1 & 2
Liszt - Pianosonate in b, S.178
Prokofjev - 10 Pièces de piano, op. 75 'Roméo et Juliette' (sel.)
Barry Douglas
'Robuust, groots en symfonisch', zo omschrijft muziektijdschrift Gramophone het sublieme spel van meesterpianist Barry Douglas. Het zijn precies deze eigenschappen die nodig zijn voor de muziek van Schubert, Liszt en Prokofjev. Elk op hun eigen manier laten ze de vleugel van zijn kleurrijkste kant horen. Eerder al maakte Douglas indruk met muziek van Schuberts Weense stadgenoot Johannes Brahms. De International Record Review roemde Dougas' spel toen ook al als 'van de grootste integriteit en autoriteit'. Met de gespeelde stukken van Schubert, Prokofjev en Liszt zal dat niet anders zijn.
Schuberts persoonlijke touch in zijn Impromptu's, op. 142
Elk genre dat Schubert in de laatste twee jaar van zijn korte leven aanraakte, veranderde in muzikaal goud. Of het nu gaat om strijkkwartetten, pianotrio's, pianomuziek, overal drukte hij zijn persoonlijke stempel op. Ook de in zijn tijd populaire Impromptu zette Schubert naar eigen hand. Anders dan een vrije improvisatie goot hij elk van zijn Impromptu in een andere vorm. De eerste zou zo maar het openingsdeel van een pianosonate kunnen zijn. De gracieuze tweede Impromptu klinkt als een romantisch Menuet.
Liszts grote Pianosonate in b
Ook Liszt schreef meesterlijke impromptu's, maar zijn Pianosonate h-moll werd misschien wel zijn beste compositie. Alles wat je van Liszt mag verwachten zit erin. Met de eendelige vorm, ruim dertig minuten onafgebroken muziek, schiep Liszt een voor die tijd unieke pianosonate. Bovendien klinkt het stuk als een spannend verhaal. De lijst van mogelijke inspiratiebronnen is lang. Goethes Faust lijkt de beste papieren te hebben. Een aantal passages doen sterk denken aan Liszts Faust-Symfonie, waarvan elk van de delen is gebaseerd op een bepaald personage: Faust, zijn geliefde Gretchen en de duistere figuur Mefistofeles.
Onsterfelijke liefde: Roméo et Juliette
William Shakespeare schreef met Romeo and Juliet ongetwijfeld de beroemdste liefdesgeschiedenis uit de wereldliteratuur. Componisten als Berlioz, Tsjaikovski en zelfs Leonard Bernstein maakten van het verhaal meeslepende orkestwerken en zelfs een musical. Ook Sergej Prokofjev baseerde zijn balletmuziek op het gelijknamige toneelstuk. De muziek was zo succesvol dat Prokofjev er niet alleen drie orkestsuites uit samenstelde, maar ook verschillende deeltjes omwerkte tot een tiendelige pianosuite. Barry Douglas speelt daaruit de zes meest tot de verbeelding sprekende deeltjes, zoals de beroemde strijd tussen de Montagues en de Capulets.
YouTube-Tip
Bestel serie 'Wereldpianisten '24/'25' Bestel serie 'Passe Partout '24/'25'
Romeo and Juliet Romeo en Julia Wereldpianisten Impromptu h-moll Sonate Franz Liszt Franz Schubert Schubert seizoen 2024-2025 Roméo et Juliette Sergei Prokofiev Sergej Prokofjev Liszt Prokofiev Prokofjev winterconcert Romeo Julia kerst