Händel - Esther - Apollo Ensemble - Oude Muziek

Händel - Esther - Apollo Ensemble - Oude Muziek

Oude Muziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Oude Muziek '23/'24 :

Programma:

Händel - Esther, HWV 50


Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich Händel was een echte theatercomponist met veel gevoel voor dramatiek. Voor zijn Engelse publiek componeerde hij de ene kaskraker na de andere. Zijn oratoria klinken al net zo dramatisch. Händel doet er zelfs nog een schepje bovenop, want het koor heeft een belangrijk aandeel in de handeling. Het stuk Esther (1718), het eerste oratorium van Engelse bodem, bleek direct een schot in de roos. Het verhaal vol intriges en verraad was er dan ook naar.


Esther

Het stuk gaat over de heldin Esther, een Joods weesmeisje. Door een bijzondere speling van het lot komt ze terecht aan het Perzische hof, waar ze de echtgenote wordt van koning Ahasveros. De jaloerse raadsman Haman moet echter niets van Esthers oom Mordechai hebben. Hij weigert om voor Haman te buigen. Als vergelding wil Haman het complete Joodse volk in Perzië uitroeien. Esther weet dit als koningin te voorkomen.


Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble zorgt voor een meeslepende uitvoering. Eerder maakte het ensemble al veel indruk met Händels Brockes-Passion. Een van de speerpunten van het Apollo Ensemble is dat het zonder dirigent musiceert, waardoor de musici nog meer op elkaar aangewezen zijn. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en bijna twintig jaar jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Het Apollo Ensemble kan eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. Wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek? Kom luisteren!


YouTube-Tip


oude muziek oratorium George Fredric Handel Georg Friedrich Händel Esther orkest koor seizoen '21-'22 solisten
zaterdag 26 februari 2022, 20:00 uur

Georg Friedrich Händel componeerde met het stuk Esther het eerste Engelse oratorium. Alles waar Händel om zijn oratoria beroemd mee werd zit erin: bloedstollende dramatiek, ontroerende aria's en een overweldigend slotkoor. Het verhaal vol intriges en verraad (maar met goede afloop) is er dan ook naar. Het Judese meisje Esther wordt de vrouw van de Perzische koning Ahasveros. Als koningin redt ze haar volk van de dood. Het Apollo Ensemble zorgt voor een spannende uitvoering. Eerder maakte het ensemble in de Edesche Concertzaal al veel indruk met Händels 'Brockes-Passion'. Beluister nu Händels oratorium Esther!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 26 februari 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer