Sitkovetsky Trio - De mooiste kamermuziek van Schumann en Tsjaikovski

Sitkovetsky Trio - De mooiste kamermuziek van Schumann en Tsjaikovski

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Programma:

Tsjaikovski - Pianotrio in a, op. 50

Schumann - Fantasiestücke, op. 88

Arenski - Pianotrio nr. 1 in d, op. 32


Sitkovetsky Trio

Violiste Alexander Sitkovetsky en pianiste Wu Qian studeerden allebei aan de prestigieuze Yehudi Menuhin School. Toen ze elkaar daar in 2007 voor het eerst ontmoetten, klikte het zo goed dat ze besloten een pianotrio op te richten. De eerste jaren speelden met telkens een andere cellist, maar sinds 2019 is Isang Enders vast lid van het ensemble. De Edesche Concertzaal is voor hem overigens bekend terrein. Isang was namelijk een van de gastmusici tijdens de artist in residency van Severin von Eckardstein.


Tsjaikovski en Arenski

Het Sitkovetsky Trio brengt met pianotrio's van Tsjaikovski en Arenski twee van de mooiste kamermuziekwerken uit Rusland naar de Edesche Concertzaal. Meeslepende melodieën, heftige emoties: het klinkt allemaal door in de muziek die Tsjaikovski en Arenski componeerden voor de prachtige combinatie van piano, viool en cello. Tsjaikovski droeg zijn Pianotrio op aan vriend en pianist Nikolaj Rubinstein. 'Ter herinnering aan een groot artiest' schreef hij erboven. En Arenski? Hij schreef zijn Pianotrio ter nagedachtenis aan Karl Davydov, een van de beroemdste cellisten van zijn tijd. Geen wonder dat in dit stuk niet de piano, maar juist de cello de hoofdrol speelt.


Fantasievolle Schumann

Dromen, sprookjes en fantasiewerelden. Het zijn slechts een aantal inspiratiebronnen voor Robert Schumann. Als een ware toondichter weet hij iedere sfeer en emotie in klank te vatten. Veel van zijn composities dragen titels als 'Märchenbilder' (Sprookjesbeelden) en 'Fantasiestücke' (Fantasiestukken). Het werk aan de Fantasiestücke, op. 88 (1850) kostte Schumann veel hoofdbrekens. Acht jaar schaafde Schumann eraan, maar het resultaat is verbluffend. Net als bij een droom of fantasiebeeld gaat de muziek alle kanten op. Toch houdt Schumann grip op het geheel. Een telkens terugkerend marsritme houdt alles bij elkaar.


YouTube-Tip


Pianotrio Kamermuziek viool altviool cello Tsjaikovski Arenski Arensky Tchaikovsky Schumann Fantasiestücke Seizoen '20-'21
zaterdag 9 april 2022, 20:00 uur

Meeslepende melodieën en hartverscheurende emotie. Dit is wat Tsjaikovski je voorschotelt met zijn schitterende Pianotrio. Hij schreef er slechts één, maar het is wel een van de mooiste uit de kamermuziek. Hoewel kamermuziek, zowel in lengte als karakter heeft het stuk meer weg van een pianoconcert. Het beroemde Sitkovetsky Trio zorgt ongetwijfeld voor kippenvel. De solorol is in uitstekende handen bij pianiste Wu Qian. Violist Alexander Sitkovetsky en cellist Isang Enders krijgen elk hun eigen glansrol in Schumanns sfeervolle Fantasiestücke en het eveneens aangrijpende Eerste Pianotrio van Arenski. Luister mee naar het Sitkovetsky Trio in al zijn dimensies!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 9 april 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer