Zemlinsky Quartet - Beethoven en Dvorák - Strijkkwartetten

Zemlinsky Quartet - Beethoven en Dvorák - Strijkkwartetten

Coronabeleid:
Toegang tot onze concerten is (totdat deze overheidsmaatregel vervalt) alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat u (helaas alleen) toegang tot de concertzaal krijgt als u uw coronatoegangsbewijs kunt tonen. Wij scannen uw coronatoegangscode met de Corona Scanner App. 


Programma:

Beethoven - Strijkkwartet in C, op. 59, nr. 3 'Rasumovsky'

Dvorák - Cypressen, B. 152

Dvorák - Strijkkwartet in Es, op. 51 'Slavisch'


Zemlinsky Quartet

Reis met de vier leden van het Zemlinsky Quartet mee naar hun thuisland Tsjechië. "Een perfecte mengeling van vier stemmen die zingen, ademen en fraseren als één", schrijft The Strad. De musici voelen ze zich volledig thuis in de muzikale wereld van hun landgenoot Antonín Dvorák. Van hem speelt het Zemlinsky Quartet twee verschillende stukken: 'Cipressen' en het 'Tiende Strijkkwartet' met de ondertitel 'Slavisch'. Dit laatste stuk dankt zijn bijnaam aan de vele verwijzingen naar de Tsjechische volksmuziek.


Slavisch Kwartet

Dvorák was als componist beroemd geworden dankzij zijn 'Slavische Dansen'. Een van de leden van het toenmalige Florentine Quartet bestelde bij Dvorák een strijkkwartet dat net zo bol stond van de Tsjechische volksmuziek als die gevierde 'Slavische Dansen'. Dvorák ging aan de slag en leverde niet veel later zijn 'Tiende Strijkkwartet' af. Al direct aan het begin word je meegenomen in die typisch Tsjechisch muzikale sfeer. De uitbundige finale lijkt zo weggelopen uit Dvoráks 'Slavische Dansen'.


Een verliefde Dvorák

"Denk aan een jonge man, die verliefd is; dat is de inhoud." Met deze woorden vatte Dvorák zijn strijkkwartet 'Cipressen' bondig samen. Eigenlijk is het officieel geen strijkkwartet, want het stuk is een bewerking van een reeks liefdesliederen (ook met de titel 'Cipressen'), die Dvorák componeerde in de nasleep van een ongelukkige liefde. Hoewel hij de liederen zelf nooit uitgaf, maakte hij van een aantal van deze liederen een ontroerende versie voor strijkkwartet.


Beethovens en Rasumovsky

Ook Beethovens Negende Strijkkwartet, op. 59 nr. 3, heeft een Slavisch tintje. Zijn drie kwartetten op. 59 droeg Beethoven op aan de diplomaat Andrei Kirillowitsch Rasumovsky, daarom dragen ze de bijnaam 'Rasumovsky-kwartetten'. Om zijn beschermheer te plezieren Beethoven in het prachtige langzame deel van dit derde kwartet voor een Russisch tintje.


YouTube-Tip


Cipressen viool altviool cello Kamermuziek Beethoven Slavisch Rasumovsky strijkkwartet Seizoen '20-'21
zaterdag 2 oktober 2021, 20:00 uur

Het wereldberoemde Zemlinsky Quartet voelt zich volledig thuis in muziek van Tsjechische bodem. Hun muzikale hart klopt het snelst voor de strijkkwartetten van Dvorák, zoals zijn pakkende Slavische Strijkkwartet op. 51. Het Zemlinsky Quartet combineert deze klassieker met Beethovens derde Rasumovsky Kwartet, ook een stuk met een Slavisch tintje. Beethoven verwerkte er een in zijn tijd bekende Russische melodie in. Hoe dat uitpakt in de handen van het Zemlinksy Quartet? Kom luisteren en geniet mee!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 2 oktober 2021, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer