Sophia Jaffé (viool) en Severin von Eckardstein (piano) - Schubert, Ravel, Prokofjev

Sophia Jaffé (viool) en Severin von Eckardstein (piano) - Schubert, Ravel, Prokofjev

Kamermuziek '24/'25

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '24/'25:

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Een greep uit het programma:

Schubert - Fantasie in C, D 934

Ravel - Vioolsonate nr. 1 (1898)

Prokofjev - Vioolsonate nr. 1, op. 80


Severin von Eckardstein

Muziektijdschrift Crescendo schrijft over Severin von Eckardstein: "Het fascinerende aan deze pianist is: alles lijkt eenvoudig wanneer hij speelt. Dit gaat veel verder dan technische beheersing: Severin von Eckardstein heeft iets dat niet geleerd kan worden. Muziek is zijn natuur, en de piano is het instrument waarmee hij communiceert." In de Duitse stervioliste Sophia Jaffé vindt Severin zijn muzikale evenknie. Zij is net als Severin prijswinnaar van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. Samen beluister je deze topmusici met vioolsonates van Schubert, Ravel en Prokofjev.


Ravels meesterproef

De stukken die Severin samen met violiste Sophia Jaffé heeft uitgekozen, laten alle ruimte voor tomeloze musiceervreugde. Misschien wel omdat de muziek van Schubert, Prokofjev en Ravel zoveel diepere lagen hebben. Neem Ravels Eerste Vioolsonate (1897). Hij schreef het stuk toen hij nog student was aan het Conservatorium van Parijs. Ondanks het conventionele karakter zoekt Ravel voortdurende de grenzen op. Alles wat zijn latere muziek kenmerkt, zit er al in.


Prokofjevs oorlogssonate

Prokofjev begon zijn 'Eerste Vioolsonate', op. 80 in 1938. Op dat moment werd de Sovjet-Unie geteisterd door de culturele zuiveringen onder Jozef Stalin en verdwenen veel van Prokofjevs vrienden en collega’s naar de werkkampen van de goelag. Het werk aan deze vioolsonate kostte Prokofjev veel moeite. Pas acht jaar later, in 1946, voltooide hij het werk. Prokofjev onderkende het sombere karakter van het werk en omschreef passages in het eerste en laatste deel als "de wind die over een begraafplaats waait”.


De Fantasie van Schubert

Franz Schubert voltooide zijn Fantasie voor viool en piano amper een jaar voor zijn dood en was zijn laatste stuk voor deze instrumentencombinatie. Zoals in zoveel andere instrumentale muziek, verwijst Schubert ook hier naar zijn liederen. Het langzame middendeel bestaat uit een reeks variaties over zijn lied 'Sei mir gegrüßt'. Weinig van Schuberts stukken vragen speltechnisch zoveel van de musici als deze fantasie. Pianist Nikolai Lugansky vertelt erover: "Deze Fantasie van Schubert is de moeilijkste muziek ooit geschreven voor de piano. Moeilijker dan alle concerti van Rachmaninov bij elkaar."


YouTube-Tip


Kamermuziek viool piano vleugel Bösendorfer Imperial meesterpianisten seizoen '21-'22
zaterdag 26 maart 2022, 20:00 uur

Meesterpianist Severin von Eckardstein en violiste Sophia Jaffé zijn naast jarenlange vrienden ook allebei laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd. Na zijn succesvolle artist in residency van de Edesche Concertzaal afgelopen seizoen verrast Severin ongetwijfeld met de alom geprezen Sophia Jaffé aan zijn zijde. De Stuttgarter Zeitung schrijft over haar spel: "Met haar heldere toon en geniale muzikaliteit brengt ze de luisteraars moeiteloos in haar ban."

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 26 maart 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer