Thomas Beijer - Schubert, Debussy, Skrjabin, Sibelius - Wereldpianisten

Thomas Beijer - Schubert, Debussy, Skrjabin, Sibelius - Wereldpianisten

Programma:

Schubert - Six moments musicaux

Debussy - Images, tweede boek

Skrjabin  - Pianosonate nr. 3 in fis, op. 23

Sibelius - Pianosonate in F, op. 12


Thomas Beijer

"Een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar." Deze lovende woorden schreef de internationale jury over Thomas Beijer toen hij op 18-jarige leeftijd het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours won. Sindsdien reist Thomas als veelgevraagd pianist de wereld rond. In 2021 maakte hij zijn debuut in de serie Meesterpianisten. Hoog tijd om hem in de Edesche Concertzaal te beluisteren. Aan de Bösendorfer Imperial speelt hij een sfeervol programma rond muziek van Schubert, Debussy, Skrjabin en Sibelius.


Schuberts Moments musicaux

De Six moments musicaux behoren tot de mooiste pianostukken die Schubert componeerde. Het zijn prachtige korte stukken die op het eerste gezicht glashelder klinken, maar bij Schubert is niets wat het lijkt. Onder de oppervlakte gaat van alles schuil. Dat maakt de Six moments musicaux bijzonder geheimzinnig.


Images van Debussy

In zijn tweedelige pianobundel Images roept Debussy verschillende beelden op. Thomas Beijer speelt de tweede reeks Images uit 1907. Het stuk 'Cloches à travers les feuilles' is geïnspireerd op de klokken in de kerktoren van een pittoresk dorpje in de Franse streek de Jura. Met 'Et la lune descend sur le temple qui fut' verklankt Debussy het beeld van een oosterse tempel in het maanlicht. In het laatste stuk 'Poissons d'or' liet Debussy zijn fantasie voor de toen nog exotische goudvis de vrije loop


Sibelius' Pianosonate

Jean Sibelius is vooral beroemd om zijn orkestmuziek, zoals zijn symfonieën en symfonische gedichten. Zijn pianomuziek daarentegen klinkt zelden op de concertpodia. Onterecht vindt Thomas Beijer. Graag laat hij horen dat Sibelius' Pianosonate uit 1893 een weergaloos stuk is met dezelfde impact als zijn symfonieën.


Skrjabins stormachtige Derde Pianosonate

Als tegenhanger van Sibelius' Pianosonate speelt Thomas Beijer de stormachtige Derde Pianosonate van de Rus Alexandr Skrjabin. De componist hinkte op twee gedachten wat hij met deze sonate wilde uitdrukken. Aanvankelijk dacht Skrjabin aan een vervallen middeleeuws kasteel en wilde het stuk daarom de bijnaam 'Gotisch' geven. Later liet hij dit idee varen bedacht een ander programma voor deze sonate, getiteld 'Staten van de ziel'.


Youtube-tip

Beluister Thomas Beijer met het slotdeel van Beethovens 'Sonata Appassionata'

Wereldpianisten Bösendorfer Imperial 290 piano vleugel klassiek recital Franz Schubert Jean Sibelius Claude Debussy Images Aleksandr Skrjabin Alexander Scriabin
zaterdag 12 maart 2022, 20:00 uur

"De piano is een illusie instrument, dat kan klinken als een zanger, een fagot of een heel orkest… Je kan met een piano zoveel suggereren", vertelt pianist Thomas Beijer. Aan de Bösendorfer Imperial brengt hij al die klanken en kleuren samen in een even poëtisch als meeslepend programma. Van Schuberts intieme Six moments musicaux neemt Thomas Beijer je mee naar Sibelius' Pianosonate ,"een orkestraal stuk", aldus collega-componist Ilmari Hannikainen. In het tweede gedeelte combineert Thomas Beijer Debussy's sfeervolle Images met de overdonderende Derde Pianosonate van Skrjabin.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 12 maart 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer