Thomas Beijer - Schubert, Chopin, Debussy, Skrjabin - Wereldpianisten

Thomas Beijer - Schubert, Chopin, Debussy, Skrjabin - Wereldpianisten

Wereldpianisten '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '23/'24:

Programma:

Schubert - Six moments musicaux

Debussy - Images en Préludes (sel.)

Chopin - 4 Mazurka's, op. 24

Skrjabin - Pianosonate nr. 3 in fis, op. 23Thomas Beijer

"Een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar." Deze lovende woorden schreef de internationale jury over Thomas Beijer toen hij op 18-jarige leeftijd het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours won. Sindsdien reist Thomas als veelgevraagd pianist de wereld rond. In 2021 maakte hij zijn debuut in de serie Meesterpianisten en in 2022 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. Hoog tijd om hem in de Edesche Concertzaal te beluisteren. Aan de Bösendorfer Imperial speelt hij een sfeervol programma rond muziek van Schubert, Chopin, Debussy, Skrjabin.


Schuberts Moments musicaux

De Six moments musicaux behoren tot de mooiste pianostukken die Schubert componeerde. Het zijn prachtige korte stukken die op het eerste gezicht glashelder klinken, maar bij Schubert is niets wat het lijkt. Onder de oppervlakte gaat van alles schuil. Dat maakt de Six moments musicaux bijzonder geheimzinnig.


Images en Préludes van Debussy

Met zijn bundels Images en Prélude roept Debussy sfeervolle beelden op. Het stuk 'Cloches à travers les feuilles' is geïnspireerd op de klokken in de kerktoren van een pittoresk dorpje in de Franse streek de Jura. Net zo beeldend is de prélude 'La sérénade interrompue' vol subtiele gitaarimitaties. Met de prélude 'Feux d’artifice' en het stuk 'L’Isle Joyeuse' laat Thomas Beijer Debussy van zijn uitbundigste kant horen.

Skrjabins stormachtige Derde Pianosonate

Als tegenhanger van Debussy's weelderige klankwereld speelt Thomas Beijer de stormachtige Derde Pianosonate van de Rus Alexandr Skrjabin. De componist hinkte op twee gedachten wat hij met deze sonate wilde uitdrukken. Aanvankelijk dacht Skrjabin aan een vervallen middeleeuws kasteel en wilde het stuk daarom de bijnaam 'Gotisch' geven. Later liet hij dit idee varen bedacht een ander programma voor deze sonate, getiteld 'Staten van de ziel'.

Wereldpianisten Bösendorfer Imperial 290 piano vleugel klassiek recital Franz Schubert Frédéric Chopin Claude Debussy Images Aleksandr Skrjabin Alexander Scriabin Mazurka Moments musicaux Nederlandse Muziekprijs
zaterdag 12 maart 2022, 20:00 uur

"De piano is een illusie instrument, dat kan klinken als een zanger, een fagot of een heel orkest… Je kan met een piano zoveel suggereren", vertelt pianist Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022. Aan de Bösendorfer Imperial brengt hij al die klanken en kleuren samen in een even poëtisch als meeslepend programma. Van Schuberts intieme Six moments musicaux neemt Thomas Beijer je mee naar de schilderachtige Images en Préludes van Debussy. In het tweede gedeelte combineert Thomas Beijer Chopins Mazurka's met de overdonderende Derde Pianosonate van Skrjabin.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 12 maart 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer