Chopin, Liszt en Prokofjev - Ramon van Engelenhoven

Chopin, Liszt en Prokofjev - Ramon van Engelenhoven

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Sprankelende Chopin, Liszt en Ravel

Wie aan Chopin en Liszt denkt, denkt aan virtuoze pianomuziek. Toch zijn hun technische hoogstandjes veel meer dan virtuositeit alleen, ze vertellen een muzikaal verhaal. Liszt werkte een aantal beroemde liederen van Robert Schumann om tot prachtige romantische pianowerken. Chopin componeerde met zijn Vierde Ballade een spannend muzikaal verhaal. Maurice Ravel op zijn beurt schildert in Jeux d'eau het spel van sprankelend water. In de vlugge loopjes hoor je het water als het ware voorbij stromen.


Sergej Prokofjev en Josef Stalin

Prokofjevs pianosonates staan in de lange traditie van de virtuoze pianowerken van Chopin, Liszt. Maar Prokofjev zou Prokofjev niet zijn als hij daar niet zijn eigen draai aan gaf. Vooral in de Zevende Pianosonate is dat duidelijk te horen; een stuk met een persoonlijk tintje.

Prokofjev heeft altijd een moeizame relatie met Stalin gehad. Hij bevond zich dan ook in een lastig parket toen Stalin hem in 1939 vroeg een cantate voor zijn zestigste verjaardag te componeren. Uit lijfsbehoud ging Prokofjev akkoord en componeerde de cantate "Groet aan Stalin". In hetzelfde jaar begon Prokofjev aan drie pianosonates, waarin hij zowel met de uitputtende Tweede Wereldoorlog als met het door hem gehate Stalinistische bewind afrekende. 

Prokofjev en Poulenc

In de Zevende Pianosonate schildert Prokofjev een wrang portret van Stalin zelf. Spottende melodieën en tot machine-achtige motoriek verworden passages geven uiting aan Prokofjevs frustraties. Ironisch genoeg won uitgerekend deze sonate de Stalin-Prijs. De legendarische pianist Sviatoslav Richter speelde de première in Moskou in 1943. In de Edesche Concertzaal geeft Ramon van Engelenhoven zíjn lezing van dit werk, voorafgegaan door Francis Poulencs charmante Novelettes. Niet toevallig, want Poulenc was een groot bewonderaar van Prokofjevs muziek. 

Ramon van Engelenhoven

Sinds het behalen van de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in 2013 gaat het hard met de carrière van Ramon van Engelenhoven. Grote zalen in binnen- en buitenland zijn inmiddels zijn domein, tournee´s brachten hem onder andere in Duitsland, Italië, Turkije, Griekenland en Amerika. En dan te bedenken dat deze jonge wereldpianist pas twintig jaar oud is. Graag communiceert Ramon met zijn publiek: "Je hebt een tijd lang aan een stuk gewerkt en erop geoefend en dan kun je eindelijk laten horen hoe het klinkt. Dat is vaak wel spannend, maar na verloop van tijd wordt dat minder. Je moet niet teveel nadenken, maar gewoon spelen. Muziek is gevoel! En je moet erop vertrouwen dat je het kunt."

Beluister Ramon van Engelenhoven in Jeux d'eaux van Ravel

Beluister fragmenten uit het programma

Bösendorfer Imperial 290 piano Wereldpianisten Sergej Prokofjev Franz Liszt Frédéric Chopin vleugel Maurice Ravel Francis Poulenc
zaterdag 14 maart 2015, 20:00 uur

Sinds het behalen van de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in 2013 gaat het hard met de carrière van Ramon van Engelenhoven. Grote zalen in binnen- en buitenland zijn inmiddels zijn domein, tournees brachten hem onder andere in Duitsland, Italië, Turkije, Griekenland en Amerika. In de Edesche Concertzaal speelt hij muziek van Chopin, Liszt en Prokofjev.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 14 maart 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer