Strauss' Vioolsonate - Marlene Hemmer (viool) en Jochem Geene (vleugel)

Strauss' Vioolsonate - Marlene Hemmer (viool) en Jochem Geene (vleugel)
Marlene Hemmer speelt Vioolsonate van Richard Strauss

Geniet van topvioliste Marlene Hemmer, dit seizoen 'artist in residence' van de Edesche Concertzaal. Als meervoudig prijswinnaar en concertmeester van het Noord Nederlands Orkest schittert ze onder meer in de meeslepende Vioolsonate van Richard Strauss. Geen toevallige keuze, dit jaar wordt wereldwijd Strauss' honderdvijftigste geboortedag gevierd. Samen met concertpianist Jochem Geene vormen zij een duo, het neusje van de zalm van de concerten dit jaar in de Edesche Concertzaal. In haar kinderjaren was Marlene al landelijk bekend als 'jong talent', zowel op radio en televisie was ze veel te horen en te zien. Nu is Marlene Hemmer concertmeester bij het Noord Nederlands Orkest, en is als soliste, samen met steeds andere muzikale vrienden, driemaal te horen in de Edesche Concertzaal.


'Klassieke muziek die je gehoord moet hebben'

Graag klassieke muziek willen ontdekken, maar niet weten waar te beginnen? De Edesche Concertzaal helpt daarin graag verder. Men hoeft immers geen kenner te zijn om van klassieke muziek te kunnen genieten. Daarom biedt de Edesche Concertzaal vanaf 13 december een concertserie met daarin de mooiste klassieke werken: het 'ijzeren repertoire' uitgevoerd op topniveau. Zowel voor kenners als niet-kenners niet te missen concerten.

Marlene Hemmer

In dit eerste concert is Marlene Hemmer samen met concertpianist Jochem Geene te beluisteren. Op haar vierde begon ze met vioolspelen en ging haar carrière als een speer. Ze werd toegelaten tot de Jong Talent Opleiding van het Utrechts Conservatorium, studeerde in het buitenland en rondde haar studie aan het Conservatorium van Utrecht cum laude (10 met onderscheiding). In de afgelopen jaren soleerde Marlene bij diverse orkesten. In 2014 werd ze aangesteld als concertmeester van het Noord Nederlands Orkest, een voorlopig hoogtepunt in haar loopbaan. Marlene Hemmer bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Battista Guagdagnini (1764), ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (zie ook Wikipedia). Jochem Geene bespeelt de majestueuze Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal, één van mooiste vleugels wereldwijd.

Marlene Hemmer: "Ik vind het heel belangrijk om te weten of mijn muziek aankomt, of het het publiek ontroert. Ik wil zelf ook geraakt worden als ik een concert bezoek. Op het podium stort ik me met ziel en zaligheid in de muziek. Vergelijk het met iemand die vol passie een vurig betoog houdt. Dat komt aan. Je moet zelf geloven in wat je doet, je wilt je verhaal op een overtuigende manier vertellen." Lees ons volledige interview met Marlene Hemmer of bekijk de uitzending van RTV Oost over de roots van Marlene Hemmer.

Jochem Geene

 
Concertpianist Jochem Geene bespeelt één van 's werelds mooiste concertvleugels, de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal.

Jochem Geene kreeg zijn eerste pianolessen van zijn vader die hem voorbereidde op zijn conservatoriumstudie in Amsterdam. Daar studeerde hij af bij de vermaarde pianopedagoog Jan Wijn.

Tijdens en na zijn studie genoot hij ensemble- en directie-lessen bij verschillende musici. Na zijn studie gaf Geene zeer regelmatig concerten in binnen- en buitenland, en werd hij een veelgevraagd begeleider.

In die hoedanigheid werkte hij vele jaren samen met beroemde musici zoals Sandor Vegh en Yehudy Menhuhin, om hen te assisteren bij hun masterclasses in o.a. Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk.


Fragmenten van het te spelen programma


Beluister hier fragmenten uit Richard Strauss' Vioolsonate, op. 18

Poeme Op.25-Ernest Chausson; Mikhail Bezverkhni (violin), Timur Sergeyenia (piano).

David Nadien - Henri Vieuxtemps violin Concerto No.5 - II - III

piano Bösendorfer Imperial 290 viool vioolrecital Richard Strauss Ernest Chausson Henri Vieuxtemps transcriptie
zaterdag 13 december 2014, 20:00 uur

Geniet van topvioliste Marlene Hemmer, dit seizoen 'artist in residence' van de Edesche Concertzaal. Als meervoudig prijswinnaar en concertmeester van het Noord Nederlands Orkest schittert ze onder meer in de meeslepende Vioolsonate van Richard Strauss. Geen toevallige keuze, dit jaar wordt wereldwijd Strauss' honderdvijftigste geboortedag gevierd.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 13 december 2014, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer