Hans van Haeften - Bach, Rheinberger en Vierne

Hans van Haeften - Bach, Rheinberger en Vierne

Bach, Rheinberger en Vierne

'Bach is het begin en einde van alle muziek', zei componist Max Reger ooit. Ook voor Joseph Rheinberger en Louis Vierne was Bachs muziek de maatstaf voor hun eigen werk. Rheinberger brengt met zijn Eerste Orgelsonate een warm eerbetoon aan de barokke meester. In de Eerste Orgelsymfonie van Louis Vierne horen we nog meer inspiratiebronnen. Zo heeft Vierne in het slotdeel de kunst goed afgekeken van zijn leermeester Charles Marie Widor. Wie goed luistert hoort een directe link met Widors beroemde Toccata. Natuurlijk ontbreekt Bachs muziek niet. Van hem speelt Hans van Haeften onder meer de monumentale Preludium en fuga in Es, BWV 552 en de prachtige Pastorale.

Hans van Haeften: “Ook ik speel Bach, daar ontkomt geen enkele organist aan. Die muziek is een hoogtepunt. En ik improviseer heel veel, dan speel je altijd nieuwe muziek. Die ontstaat namelijk op het moment van spelen. Het publiek voelt die spanning, vindt het vaak ook leuk. Wat gaat hier gebeuren?”

Hans van Haeften

Hans van Haeften (1986) is een rising star onder de jongste generatie organisten. Hij studeerde bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tevens volgde hij verschillende masterclasses bij grootheden als Ton Koopman en Daan Manneke. In 2012 won Hans van Haeften het Piet van Egmond Improvisatieconcours. Sindsdien ging het snel en voert zijn concertpraktijk hem langs alle belangrijke orgels van Nederland en Europa. Als organist is hij onder meer verbonden aan het Academieorgel van de Universiteit Leiden.

Beluister Hans van Haeften in Psalm 94 van Julius Reubke
Beluister fragmenten uit het programma

Orgel Johann Sebastian Bach Joseph Rheinberger Louis Vierne Edesche OrgelRecitals Ypma-orgel
vrijdag 6 maart 2015, 20:00 uur

Hans van Haeften speelt Bachs beroemde Pastorale en Preludium & fuga BWV 552. Ook speelt hij de Eerste Orgelsymfonie van Louis Vierne en de Eerste Orgelsonate van Joseph Rheinberger. Hierin brengen beide componisten een warm eerbetoon aan de barokke meester. Geniet van deze hoogtepunten uit de orgelliteratuur, die prachtig klinken op het fraaie Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 6 maart 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer