Lavinia Meijer (harp) en Nadia Sirota (altviool) - Glass, Muhly en een wereldpremière

Lavinia Meijer (harp) en Nadia Sirota (altviool) - Glass, Muhly en een wereldpremière

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Een greep uit het programma:

Glass - The Orchard

Muhly - Drones and Viola

Ludwig-Leone - Past Life (wereldpremière)


'Shaping the future': muziek in 'the heat of the moment'

Zodra Lavinia Meijer en Nadia Sirota samen op het podium staan, gebeurt er iets bijzonders. Natuurlijk, de combinatie van harp en altviool kom je zelden op het concertpodium tegen. Nog belangrijker is het speelplezier dat ze uitstralen. Als duo spelen ze allemaal nieuwe stukken waarvan de 'heat of the moment' afspat. Het merendeel van de composities van Glass, Muhly en Reid klonk nog niet eerder in deze versie voor harp en altviool. Het stuk Past Life van Ellis Ludwig-Leone beleeft zelfs zijn wereldpremière! Ook klinkt muziek van Lavinia zelf. Beleef een geweldige avond met Lavinia Meijer en Nadia Sirota, die samen en afzonderlijk de muziek van de toekomst vormgeven.


Lavinia Meijer

Harpiste Lavinia Meijer is een van de meest veelzijdige en toonaangevende harpisten van deze tijd. In 2009 won ze de Nederlandse Muziekprijs. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 treedt ze regelmatig op als soliste in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan). Daarnaast deelde ze het podium met de legendarische Iggy Pop, Patti Smith, Laurie Anderson, Olafur Arnalds en Sufjan Stevens. In de Edesche Concertzaal heeft Lavinia inmiddels talloze stappen staan. Eerder was ze te beluisteren met Carel Kraayenhof, Michiel Borstlap en tablaspeler Heiko Dijker. Tijdens dit concert beluister je Lavinia voor het eerst met Nadia Sirota.


Nadia Sirota

"Als de oude en bescheiden altviool een heropleving doormaakt in de hedendaagse muziek, dan is dat grotendeels te danken aan Nadia Sirota, die gespecialiseerd is in, nou ja, alles wat een componist haar maar voor de voeten werpt." Deze lovende woorden schrijft New York Magazine over altvioliste Nadia Sirota. Ze staat bekend als alleskunner op haar instrument. Nadia's unieke geluid en expressieve uitvoering hebben als muze gediend voor tientallen componisten, waaronder Nico Muhly, Missy Mazzoli, Marcos Balter, en David Lang. In alle takken van haar artistieke leven streeft ze ernaar om klassieke muziek open te stellen voor een breder publiek. Zo is Nadia niet alleen altvioliste, maar ook radiohost en programmeur bij de New York Philharmonic. In 2015 won ze de Peabody Award voor haar podcast Meet the Composer. Een betere advocaat voor de muziek van nu is haast niet voor te stellen.


Soundbite: "Door mijn ontmoetingen met zoveel verschillende mensen en artiesten ben ik nog meer de kracht van muziek gaan inzien.” (Lavinia Meijer in gesprek met programmeur Jan-Willem van Ree)


YouTube-Tip


Groot-Brittannië Amsterdam Verenigde Staten Amerika Ellis Ludwig-Leone harp Ellen Reid Lavinia Meijer Marcos Balter Nico Muhly Philip Glass wereldpremière minimal music altviool Caroline Shaw Vrouwelijke componisten
zaterdag 1 oktober 2022, 20:00 uur

Een concert door Lavinia Meijer is altijd bijzonder en nooit hetzelfde. Dit seizoen neemt Lavinia de Amerikaanse altvioliste Nadia Sirota mee. Samen zorgen ze voor een spectaculaire avond vol verrassingen. Duik in de intrigerende klankwereld van harp en altviool met muziek van componisten als Philip Glass, Nico Muhly, Lavinia Meijer zelf en Ellis Ludwig-Leone. Zijn stuk Past Life klinkt voor het eerst!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 1 oktober 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer