Vincent van Goghs reizen in beeld en geluid - Karlien Bartels & Roland Aalbers - Van Gogh I

Vincent van Goghs reizen in beeld en geluid - Karlien Bartels & Roland Aalbers - Van Gogh I

Kamermuziek '24/'25

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '24/'25:

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Nederlandse componisten onder het stof vandaan gehaald

Was Vincent van Gogh een muziekliefhebber? In zijn brieven schrijft hij regelmatig over muziek. Toch weten we nog maar weinig over de relaties tussen muziek en Van Goghs schilderijen. Celliste Karlien Bartels en pianist Roland Aalbers leggen in dit concert boeiende verbanden bloot tussen Van Gogh en componisten uit zijn tijd. Zo hebben de donkere schilderijen uit zijn Hollandse periode veel weg van de muziek die op dat moment in Nederland werd gecomponeerd. In de veel lichtere en kleurrijke Franse schilderijen zien we als het ware het joie-de-vivre die in muziek van veel Franse tijdgenoten hoorbaar is.


Van donker naar licht

Franse componisten als Saint-Saëns, Fauré en Debussy zijn directe tijdgenoten van Van Gogh, net als de Nederlanders Theodoor Verheij en Emil Dunkler. Bovendien bespeelt Karlien een prachtige cello gebouwd door C.A. Miremont uit 1882. Beluister deze bijzondere cello uit de tijd van Van Gogh in dit concert waarin kleur en klank hand in hand gaan.


"Vincent van Gogh schilderde in Nederland veel van het stoere boerenleven", vertelt Roland Aalbers. "In Zuid-Frankrijk daarentegen waren zijn schilderwerken lichter. Er kwam veel meer zon in; een complete verandering. In ons concert proberen we het contrast te laten zien met muziek uit die tijd. Want ook de Franse componisten in de tijd van Van Gogh componeerden over het algemeen sprankelender, met meer 'joie de vivre'."

De Smaak van Van Gogh is een citymarketing initiatief van de gemeente Ede. De stad ontwikkelt en stimuleert onder deze vlag diverse projecten, producten en evenementen waarmee Ede zich de komende jaren verder op de kaart zet als 'proeftuin' voor food en centrum van kunst en natuur. Het initiatief maakt officieel deel uit van het Van Gogh-jaar 2015, ‘125 jaar inspiratie’ en wordt ondersteund door het Kröller-Müller Museum, eigenaar van de tweede grootste Van Gogh-collectie ter wereld en partner in het Van Gogh-jaar samen met het Van Gogh Museum Amsterdam en Van Gogh Brabant.

De Van Goghconcerten in de Edesche Concertzaal maken deel uit van het programma van De Smaak van Van Gogh.

piano cello Bösendorfer Imperial 290 Camille Saint-Saëns Claude Debussy Theodoor Verheij De Smaak van Van Gogh Vincent van Gogh
zaterdag 7 maart 2015, 20:00 uur

Beluister Nederlandse en Franse muziek uit de tijd van Vincent van Gogh. Van Goghs Nederlandse schilderijen zijn vaak net zo donker als veel muziek van zijn Nederlandse tijdgenoten. Hetzelfde geldt voor de Franse doeken van Van Gogh, die veel lichter en kleurrijker zijn, net als de Franse muziek van zijn tijd. Dit is het openingsconcert van de driedelige Van Gogh-concertserie rond het Van Gogh-jaar 2015. Beleef Van Gogh in muziek!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 7 maart 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer