Passieconcert - Reinhard Keisers Brockes-Passion - Apollo Ensemble

Passieconcert - Reinhard Keisers Brockes-Passion - Apollo Ensemble

Programma

Reinhard Keiser - Brockes-Passion


De beste passie naast Bach?

Als Bachs Matthäus-Passion op plaats nummer één staat van meest geliefde passies en zijn Johannes-Passion op nummer twee, welke passie zou dan op nummer drie staan? Misschien wel Reinhard Keisers Brockes-Passion. Het bijzondere aan zijn passie is dat de passietekst minder strikt vasthoudt aan die van de evangelisten. Dat geeft Keiser (en alle componisten na hem die de tekst van Brockes toonzetten) de gelegenheid om nog meer in te zetten om de dramatiek van het lijdensverhaal. Zo is er een aangrijpende aria van Judas, waarin hij zijn wroeging over het verraad van Jezus bezingt. Of neem het ontroerende duet van Maria met Jezus, terwijl haar zoon al aan het kruis hangt.


Reinhard Keisers Brockes-Passion

De Brockes-Passion van Reinhard Keiser (1674-1739) was direct een schot in de roos. Überhaupt was hij in 1712 de eerste componist die de gloednieuwe passietekst van Brockes op muziek zette. En hoe! Als operacomponist wist hij exact hoe hij zijn publiek moest raken. Alles haalt Keiser uit de kast om Brockes' tekst zo goed mogelijk van muziek te voorzien. Dat begint al bij het schrijnende openingsstuk door het orkest. En daarna zijn er de gevoelvolle aria's en de felle spreekkoren, waarmee Keiser Jezus' lijdensverhaal in een menselijk licht plaatst. Je voelt hoe de spanning wordt opgebouwd en dat wat moet gebeuren uiteindelijk ook gebeurt. Reinhard Keisers Brockes-Passion had het effect van voltreffer, waarvan het echo's nog naijlen in de Brockes-Passionen van Händel en Telemann, tot aan Bachs Johannes-Passion aan toe.  


Soundbite: "In de barok tijd was Barthold Heinrich Brockes een echte bestsellerauteur, want tussen 1712 en 1750 verscheen er elk jaar wel een passie op tekst van Brockes. Ook Bach verwerkte in zijn Johannes-Passion passages uit Brockes’ passie-oratorium. (Thomas Oltheten, fagottist van het Apollo Ensemble)


Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, waarvan de musici uit alle windstreken komen. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Het Apollo Ensemble is gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. Wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek? Kom luisteren bij het Apollo Ensemble!

Aan dit concert werken mee:

 • Renate Arends en Janneke Stoute, sopraan
 • Eske Tibben en Lisa de Feyter, alt
 • Camilo Delgado Diaz en Pablo Gregorian, tenor
 • Michiel Meijer en Robbet Muuse, bas
 • Apollo Ensemble, o.l.v. David Rabinovich


YouTube-Tip


meeslepend Brokes Passion Passie Lijdensverhaal Reinhard Keiser oratorium oude muziek koor orkest solisten Brockes Der für die Sünden der Welt gemarterte und sterbende Jesus Jezus Christus Passion passieconcert emotie
zaterdag 25 maart 2023, 20:00 uur

Als operacomponist wist Reinhard Keiser precies hoe hij zijn publiek moest raken. En dat doet zijn muziek nog steeds. Met zijn Brockes-Passion was Keiser een echte trendsetter, want grootheden als Telemann en Händel volgden zijn voorbeeld. Zelfs Bach voerde Keisers passiestuk uit. Het geheim? De muziek bruist en sprankelt, er zijn heftige emoties, grote contrasten en levendige dialogen. Kortom, een uitvoering die je niet de koude kleren gaat zitten. Met Keisers Brockes-Passion zet het Apollo Ensemble de passietraditie in de Edesche Concertzaal voort en beleef je het lijdensverhaal op een intense manier.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 25 maart 2023, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Koffie, drankjes inbegrepen;
 • Garderobe inbegrepen;
 • Luxe programmamagazine inbegrepen;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
 • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer