Izhar Elias (gitaar) en Fernando Cordas (gitaar) - Schubert & filmklassiekers van Morricone en Rota

Izhar Elias (gitaar) en Fernando Cordas (gitaar) - Schubert & filmklassiekers van Morricone en Rota

Kamermuziek '24/'25

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '24/'25:

Een greep uit het programma:

Schubert - Pianosonate in Bes, D 960 (arr.)

Morricone - Cinema Paradiso

Rota - The Godfather


Italiaanse filmklassiekers van Ennio Morricone en Nino Rota

Italië is niet alleen het land van pizza en pasta, maar ook van muziek en film. Gitaristen Izhar Elias en Fernando Cordas nemen je mee naar twee klassiekers uit de Italiaanse cinema. Iedereen herkent die macabere trompetsolo aan het begin The Godfather of die romantische melodie uit de liefdesscène. Ook spelen Izhar en Fernando fragmenten uit die andere beroemde soundtrack: Morricone's Nuovo Cinema Paradiso. De opmaat tot deze filmklassiekers is muziek uit de opera La Vestale van Gaspare Spontini.


Schuberts laatste sonate

In dit uitgelezen gezelschap van Rota, Morricone en Spontini past de muziek van Schubert precies. Niet alleen was hij een tijdgenoot van Spontini, Schuberts muziek kom je ook regelmatig tegen in films. Zijn wereldberoemde laatste pianosonate bijvoorbeeld kreeg een plek in de science fiction film Ex Machina uit 2014. Maar er is nóg een reden waarom Izhar en Fernando Schuberts muziek graag uitvoeren. Zeer waarschijnlijk speelde Schubert zelf ook gitaar, want deze pianosonate zit vol passages die aan gitaarmuziek doen denken. Met dat idee in het achterhoofd maakten ze een spectaculaire versie voor twee gitaren van Schuberts sonate. Het is verhalende muziek, die als vanzelf allerlei beelden oproepen.


Izhar Elias

IIzhar Elias was onder andere live op televisie te zien met Rodrigo's Concierto de Aranjuez, tijdens het Koningsdagconcert 2016. Izhar is een van de meest veelzijdige Nederlandse gitaristen. Even gemakkelijk neemt hij je met zijn barokgitaar meer naar de wereld van de oude muziek om daarna met de moderne gitaar het sfeervolle Zuid-Europa tot leven te wekken.


Izhar Elias over de gitaar:
"De gitaar is zo’n gevoelig instrument, de klank raakte me direct. Bovendien is het instrument flexibel in allerlei stijlen. Je kunt er net als bij de piano tegelijk de melodie en de begeleiding op spelen, tevens is het een heel ritmisch instrument."
(Lees het interview met Izhar Elias.)

Fernando Cordas

In 2010 brak Fernando Cordas definitief door toen hij de wereldberoemde gitarist Pepe Romero verving in een uitvoering van Joaquin Rodrigo's Concierto de Aranjuez. Sindsdien speelt hij bij alle grote orkesten. Ook doet Fernando Cordas enthousiast onderzoek naar de geschiedenis van de gitaar in de negentiende eeuw. Sinds september 2014 is Cordas docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.


Youtube-tip

Beluister gitarist Izhar Elias als solist met het Adagio uit 'Concierto de Aranjuez' van Joaquin Rodrigo.

Morricone Ennio Morricone Cinema Paradiso Schubert Nino Rota duo Gitaarduo gitaar Edesche Gitaarrecitals Spontini Ouverture La Vestale The Godfather
zaterdag 15 april 2023, 20:00 uur

Reis vanuit het romantische Wenen van Schubert mee naar het zonovergoten Italië van Morricone en Nino Rota. Tijdens het eerste deel van het programma ontrafelen meestergitaristen Izhar Elias en Fernando Cordas Schuberts raadselachtige laatste pianosonate in een versie voor twee gitaren. Voor het tweede deel van het programma brengen Fernando en Izhar de mooiste parels en meest virtuoze hits uit de Italiaanse podium- en filmgeschiedenis. Geniet van een spectaculaire opera ouverture van Spontini, bekende filmmelodieën van Ennio Morricone (Nuovo Cinema Paradiso) en Nino Rota (The Godfather) en werk van de Italiaanse componist Castelnuovo-Tedesco.


Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 15 april 2023, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer