Izhar Elias (gitaar) en Fernando Cordas (gitaar) - Schubert & filmklassiekers van Morricone en Rota

Izhar Elias (gitaar) en Fernando Cordas (gitaar) - Schubert & filmklassiekers van Morricone en Rota

Een greep uit het programma:

Schubert - Pianosonate in Bes, D 960 (arr.)

Morricone - Cinema Paradiso

Castelnuovo-Tedesco - The well-tempered guitars, op. 199 (sel.)


Izhar Elias

Izhar Elias ken je wellicht van het Koningsdagconcert 2016 toen hij live op televisie was te zien met Rodrigo's Concierto de Aranjuez. Izhar Elias is een van de meest veelzijdige Nederlandse gitaristen. Even makkelijk neemt hij je met zijn barokgitaar meer naar de wereld van de oude muziek om daarna met de moderne gitaar het zinderende Spanje tot leven te wekken. Wat hij zo aantrekkelijk aan de gitaar vindt? “Het is zo’n gevoelig instrument, de klank raakte me direct. Bovendien is het instrument flexibel in allerlei stijlen. Je kunt er net als bij de piano tegelijk de melodie en de begeleiding op spelen, tevens is het een heel ritmisch instrument. Al die eigenschappen hoor je terug in dit duoprogramma met Fernando Cordas.


Izhar Elias over Fernando Cordas :
"Fernando bleek net zo'n liefhebber van de negentiende-eeuwse gitaar te zijn als ik. Bovendien denkt en speelt Fernando altijd vanuit de muziek en nooit vanuit de techniek. Onze grondhouding is hetzelfde. Daaruit is ook een mooie vriendschap ontstaan."
(Lees het interview met Izhar Elias.)

Fernando Cordas

In 2010 brak Fernando Cordas definitief door toen hij de wereldberoemde gitarist Pepe Romero verving in een uitvoering van Joaquin Rodrigo's Concierto de Aranjuez. Sindsdien speelt hij bij alle grote orkesten. Ook doet Fernando Cordas enthousiast onderzoek naar de geschiedenis van de gitaar in de negentiende eeuw. Sinds september 2014 is Cordas docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.


Youtube-tip

Beluister gitarist Izhar Elias als solist met het Adagio uit 'Concierto de Aranjuez' van Joaquin Rodrigo.

Morricone Ennio Morricone Cinema Paradiso Schubert Nino Rota duo Gitaarduo gitaar Edesche Gitaarrecitals Spontini Ouverture La Vestale The Godfather
zaterdag 15 april 2023, 20:00 uur

Reis vanuit het romantische Wenen van Schubert mee naar het zonovergoten Italië van Morricone en Nino Rota. Tijdens het eerste deel van het programma ontrafelen meestergitaristen Izhar Elias en Fernando Cordas Schuberts raadselachtige laatste pianosonate in een versie voor twee gitaren. Voor het tweede deel van het programma brengen Fernando en Izhar de mooiste parels en meest virtuoze hits uit de Italiaanse podium- en filmgeschiedenis. Geniet van een spectaculaire opera ouverture van Spontini, bekende filmmelodieën van Ennio Morricone (Nuovo Cinema Paradiso) en Nino Rota (The Godfather) en werk van de Italiaanse componist Castelnuovo-Tedesco.


Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 15 april 2023, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer