Paul Lewis - Schubert, Debussy, Sibelius - Wereldpianisten

Paul Lewis - Schubert, Debussy, Sibelius - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Een greep uit het programma:

Schubert - Pianosonate nr. 17 in D, D 850, 'Gasteiner'

Debussy - Children's Corner

Sibelius - Six Bagatelles op. 97

Paul Lewis

Voor de mooiste uitvoeringen van Schuberts muziek moet je bij Paul Lewis zijn! Eerder al werd deze Engelse meesterpianist wereldberoemd om zijn glasheldere interpretaties van Beethovens pianosonates. Net als zijn mentor Alfred Brendel voelt Paul Lewis zich het meest aangetrokken tot de heldere klanken van de Weense Klassieken. Geen wonder dat de muziek van Schubert de laatste jaren steeds vaker op zijn programma's staat. Als een ware klankmagiër duikt Lewis diep in de wereld achter de noten op zoek naar fonkelende motieven, spannende contrasten, ongekende harmonische vergezichten en soms hartbrekend mooie melodieën. Daarmee raakt hij het hart van pers en publiek. Het vooraanstaande muziektijdschrift Gramophone is onder de indruk en prijst Lewis' spel als "warm" en "deeply human". Beluister Paul Lewis in de Edesche Concertzaal tijdens dit eenmalige concert in Nederland. 

Schuberts robuuste Gasteiner-Sonate

Je hoort het allemaal terug in de twee schitterende pianosonates die Paul Lewis van Schubert speelt. Zoals Pianosonate in Es, D 568, waarin zonneschijn en donkere onweerswolken elkaar afwisselen als op een late nazomerdag. In Pianosonate in D, D 850 drijft Schubert de contrasten nog verder op de spits. Hij componeerde dit stuk tijdens zijn vakantie in het stadje Bad Gastein, vlakbij Salzburg. In een brief schreef hij dat hij zich "gevangen" voelde door "de ongelooflijk hoge rotswanden […] en de angstige diepten beneden". Met een beetje fantasie hoor je dat terug in de grote stemmingswisselingen in deze pianosonate, inclusief jodelroep.

Debussy en Sibelius

Als contrast met Schubert speelt Paul Lewis beeldende muziek van Debussy en Sibelius. De muziek van Debussy's suite Children's Corner is gebaseerd op de wereld van kinderen, variërend van een serenade voor een pop tot het beroemde slotdeeltje, 'Golliwog's Cake-walk. Ook Sibelius' Six Bagatelles, op. 97 bestaan uit een reeks karakteristieke pianostukken, zoals een mars en een humoristische wals. Muziek die mooi afsteekt tegen Schuberts robuuste klankwereld.

Soundbite: "Schubert is voor mij de meest menselijke componist. Een man van onze tijd ook." (Paul Lewis in NRC)


YouTube-Tip


Sibelius piano Wereldpianisten Bösendorfer Imperial 290 seizoen '22-'23 Debussy meesterpianisten Schubert Children's Corner eenmalig uniek Claude Debussy Franz Schubert Jean Sibelius recital Pianorecital Concert
zaterdag 24 september 2022, 20:00 uur

Droom weg bij de subtiele klanken van Schubert, Debussy en Sibelius. Meesterpianist Paul Lewis deelt tijdens dit eenmalige concert in Nederland graag zijn liefde voor de muziek van Schubert. Van deze meester van de muzikale sfeer speelt Paul Lewis daarom twee pianosonates. Deze stukken omspannen muziek van twee andere componisten die beroemd zijn om hun beeldende muziek: Debussy en Sibelius. Beter dan met pianist Paul Lewis kan het seizoen niet beginnen!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 24 september 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer