Jonathan Fournel - Mozart, Franck, Brahms - Wereldpianisten

Jonathan Fournel - Mozart, Franck, Brahms - Wereldpianisten

Wereldpianisten '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '23/'24:

Programma:

Mozart - Pianosonate nr. 14 in c, KV 457

Franck - Prélude, fugue et variation, op. 18

Szymanowski - Variaties, op. 3

Brahms - Pianosonate nr.1 in C, op. 1


Jonathan Fournel

Jonathan Fournel heeft het grote gebaar niet nodig om te overtuigen. Dat bewees hij toen hij in 2021 de Koningin Elisabethwedstrijd won. Geen wonder dat de Franse brancheorganisatie Adami hem al in 2017 uitriep tot 'révélation classique'. Het geheim van zijn spel? Dat Jonathan Fournel met de kleinste nuances en details een verhaal kan vertellen. En dat doet hij tijdens dit recital. Aan de Bösendorfer Imperial speelt hij subtiele, maar o zo expressieve muziek van Mozart en Franck. Brahms' robuuste Eerste Pianosonate klinkt op het eerste gehoor virtuoos en dramatisch, maar ook hier zijn het de details waarmee Fournel indrukt maakt.


Soundbite: "De muziek van Brahms vind ik magisch, vooral de manier waarop hij de piano laat klinken als een orkest."


Expressieve Mozart

Met de Sonate KV 457 en de Fantasie KV 475 beluister je Mozart van zijn meest expressieve kant. Grillige loopjes en dramatische akkoorden, het zijn elementen die je eerder bij Beethoven verwacht. In deze twee stukken beluister je Mozart op de top van zijn kunnen. Overduidelijk rekt hij de grenzen op van de evenwichtige klassieke sonate, op zoek naar nieuwe expressieve vergezichten.


Stormachtige Brahms

Brahms was amper twintig jaar oud toen hij zijn Eerste Pianosonate op. 3 op papier zette. Als aanstormend pianotalent én componist wilde hij zich letterlijk in de kijker spelen. Met deze sonate lukte dat uitstekend, want Brahms maakte indruk met de vingervlugge virtuositeit en het dramatische karakter van het stuk. In het langzame middendeel laat Brahms zich overigens van zijn subtielste kant horen en citeert hij een toentertijd bekend Duits liefdesliedje.


Francks subtiele Prélude, fugue et variation  

De robuuste sonates van Mozart en Brahms omsluiten Francks serene Prélude, fugue et variation. César Franck componeerde het oorspronkelijk voor orgel als een hommage aan Bach. Het stuk werd zo populair dat er spoedig ook versies voor piano verschenen.
 

YouTube-Tip


Mozart Sonate Wolfgang Amadeus Mozart César Franck Wereldpianisten Bösendorfer Imperial 290 piano Franck Brahms Johannes Brahms Queen Elisabeth Competition Koningin Elisabethwedestrijk concours winnaar publieksprijs Prélude fugue et variation
zaterdag 15 oktober 2022, 20:00 uur

Pianist Jonathan Fournel behoort tot de categorie musici die verhalen vertellen met hun spel. Met dit recital vol verhalende stukken van Mozart, Franck en Brahms zit dat meer dan goed. Geniet onder meer van Francks sfeervolle Prélude, fugue et variation. Daartegenover staan Mozarts mijmerende Sonate KV 457 en Brahms' stormachtige Eerste Pianosonate. Muziek die voor Jonathan Fournel geen geheimen meer heeft. Het was dezelfde Brahms waarmee Fournel de prestigieuze Queen Elisabeth Compeition 2021 glansrijk won en de jury unaniem achter zich kreeg.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 15 oktober 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer