Quartetto di Cremona - Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' - Strijkkwartetten

Quartetto di Cremona - Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' - Strijkkwartetten

Strijkkwartetten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '22/'23:

Elemental Classics '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Elemental Classics '22/'23:

Programma:

Schubert - Strijkkwartet nr. 14 in d, D 810 'Der Tod und das Mädchen'

Verdi - Strijkkwartet in e

Puccini - Crisantemi

N.B. Eerder stond vermeld dat Quartetto di Cremona Schuberts strijkkwartet 'Rosamunde' zou uitvoeren. Om voor het kwartet moverende redenen is dit stuk vervangen door Schuberts 'Der Tod und das Mädchen'. 


Strijkkwartetten met de impact van een opera

Emotie, hartstocht, levenslust en grenzeloze melancholie. Dit concert door Quartetto di Cremona heeft het allemaal! Het beroemde Italiaanse strijkkwartet verandert het podium van de Edesche Concertzaal voor even in de toneelvloer van de Scala in Milaan. Geniet van drie strijkkwartetten die samen de impact hebben van een complete opera.


Schuberts 'Der Tod und das Mädchen'

Het Italiaanse Quartetto di Cremona heeft een bijzonder draadje met de muziek van Schubert. Wereldwijd wordt dit ensemble geprezen om zijn Schubert-vertolkingen. "Enerverend en emotioneel" schreef tijdschrift Luister over hun nieuwste cd met onder meer 'Der Tod und das Mädchen'. In de Edesche Concertzaal zorgt het kwartet ongetwijfeld voor eenzelfde ervaring. Het kernstuk in dit werk is het langzame deel. Daarin grijpt Schubert terug op het gelijknamige lied dat hij eerder componeerde. Dit lied is een dialoog tussen een meisje en de dood, waarbij een meisje zich heftig verzet tegen de komst van de dood, terwijl deze haar juist probeert te troosten.


Verdi's unieke Strijkkwartet

Een strijkkwartet van operacomponist Giuseppe Verdi? Jazeker! Vlak voordat Verdi aan zijn grootschalige Requiem begon, voltooide hij het Strijkkwartet, zijn enige kamermuziekwerk. En wat is het een geweldig stuk! Verdi bewees ermee dat hij meer kon dan alleen opera's componeren. Quartetto di Cremona maakt het programma compleet met het strijkkwartet van die andere Italiaanse operaheld: Puccini's 'Crisantemi'. Net als Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' is het stuk doordrenkt van hartverwarmende melancholie.


Quartetto di Cremona

Het Italiaanse Quartetto di Cremona zorgt ongetwijfeld voor een onvergetelijke ervaring. Vanaf de oprichting in 2000 behoort tot de meest enerverende kamermuziekensembles van de huidige generaties musici. Wat dit kwartet zo bijzonder maakt? BBC Magazine is er duidelijk over: "Een onverwacht accent hier, een treffende frasering daar: het Quartetto di Cremona is onvoorspelbaar en nooit gekunsteld in Schuberts kamermuziek. De musici weten de diepe schoonheid van zijn muziek feilloos te raken." Eén van de belangrijkste recente wapenfeiten is het winnen van de prestigieuze Franco Buitoni Award in 2019. Extra bijzonder is dat het kwartet op historische instrumenten speelt van Amati, Torazzi en Testore.

Soundbite"Wij omarmen de taal van de componisten die we spelen. Maar de klank, dat is bloed, die stroomt door onze aderen.” (violist Cristiano Gualco in een interview met NRC)

Quartetto di Cremona bestaat uit:
Cristiano Gualco, viool
Paolo Andreoli, viool
Simone Gramaglia, altviool
Giovanni Scaglione, cello

YouTube-Tip


strijkkwartet viool altviool cello Kamermuziek Giacomo Puccini Franz Schubert Giuseppe Verdi Der Tod und das Mädchen seizoen '22-'23 Crisantemi opera
zaterdag 8 oktober 2022, 20:00 uur

Schubert schreef met zijn 'Der Tod und das Mädchen' (1824) een van de bekendste strijkkwartetten ooit. Waarom worden luisteraars er na tweehonderd jaar nog steeds door geraakt? Misschien wel omdat het gaat over de essentie van het bestaan. In Der Tod und das Mädchen cirkelen leven en dood om elkaar heen. Zoals zoveel van Schuberts instrumentale stukken baseerde hij het op zijn vocale muziek. De beroemde melodie uit het langzame deel is die van Schuberts gelijknamige lied. Het Italiaanse Quartetto di Cremona weet daar wel raad mee. Dit internationale topensemble plaatst Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' naast de strijkkwartetten van twee Italiaanse operagiganten: Giuseppe Verdi en Giacomo Puccini.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 8 oktober 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer