Quartetto di Cremona - Schuberts 'Rosamunde' - Strijkkwartetten

Quartetto di Cremona - Schuberts 'Rosamunde' - Strijkkwartetten

Programma:

Schubert - Strijkkwartet nr. 13 in a, D 804 'Rosamunde'

Verdi - Strijkkwartet in e

Puccini - Crisantemi


Strijkkwartetten met de impact van een opera

Emotie, hartstocht, levenslust en grenzeloze melancholie. Dit concert door Quartetto di Cremona heeft het allemaal! Het beroemde Italiaanse strijkkwartet verandert het podium van de Edesche Concertzaal voor even in de toneelvloer van de Scala in Milaan. Geniet van drie strijkkwartetten die samen de impact hebben van een complete opera.


Schuberts 'Rosamunde'

Schuberts strijkkwartet Rosamunde kun je gerust de evenknie van zijn beroemde 'Der Tod und das Mädchen' noemen. Het langzame deel baseerde Schubert op de overbekende entr'acte-muziek uit zijn toneelmuziek bij het gelijknamige toneelstuk Rosamunde. En net als bij 'Der Tod und das Mädchen' cirkelen de overige drie delen om dit bitterzoete 'Andante' heen. Schubert zei er zelf over: "Alles wat ik tot nu toe gemaakt heb, is een product van mijn muzikaliteit en mijn treurige bestaan." Toch is de muziek van het Rosamunde-kwartet meer dan alleen romantische melancholie. Zelfs tijdens de donkerste passages klinken sprankjes hoop en levenslust door.


Verdi's unieke Strijkkwartet

Een strijkkwartet van operacomponist Giuseppe Verdi? Jazeker! Vlak voordat Verdi aan zijn grootschalige Requiem begon, voltooide hij het Strijkkwartet, zijn enige kamermuziekwerk. En wat is het een geweldig stuk! Verdi bewees ermee dat hij meer kon dan alleen opera's componeren. Quartetto di Cremona maakt het programma compleet met het strijkkwartet van die andere Italiaanse operaheld: Puccini's 'Crisantemi'. Net als Schuberts 'Rosamunde' is het stuk doordrenkt van hartverwarmende melancholie.


Quartetto di Cremona

Het Italiaanse Quartetto di Cremona zorgt ongetwijfeld voor een onvergetelijke ervaring. Vanaf de oprichting in 2000 behoort tot de meest enerverende kamermuziekensembles van de huidige generaties musici. Wat dit kwartet zo bijzonder maakt? BBC Magazine is er duidelijk over: "Een onverwacht accent hier, een treffende frasering daar: het Quartetto di Cremona is onvoorspelbaar en nooit gekunsteld in Schuberts kamermuziek. De musici weten de diepe schoonheid van zijn muziek feilloos te raken." Eén van de belangrijkste recente wapenfeiten is het winnen van de prestigieuze Franco Buitoni Award in 2019. Extra bijzonder is dat het kwartet op historische instrumenten speelt van Amati, Torazzi en Testore.

Soundbite"Wij omarmen de taal van de componisten die we spelen. Maar de klank, dat is bloed, die stroomt door onze aderen.” (violist Cristiano Gualco in een interview met NRC)

YouTube-Tip


strijkkwartet viool altviool cello Kamermuziek Giacomo Puccini Franz Schubert Giuseppe Verdi Rosamunde seizoen '22-'23 Crisantemi opera
zaterdag 8 oktober 2022, 20:00 uur

Schubert schreef met zijn 'Rosamunde' (1824) een van de bekendste strijkkwartetten ooit. Waarom worden luisteraars er na tweehonderd jaar nog steeds door geraakt? Is het het epische begin dat je direct het stuk intrekt? Of is het die bitterzoete melancholie die over het hele stuk ligt? Zoals zoveel van Schuberts instrumentale stukken baseerde hij het op zijn vocale muziek. De beroemde melodie uit het langzame deel komt rechtstreeks uit Schuberts opera Rosamunde. Het Italiaanse Quartetto di Cremona weet daar wel raad mee. Dit internationale topensemble plaatst Schuberts Rosamunde-kwartet naast de strijkkwartetten van twee Italiaanse operagiganten: Giuseppe Verdi en Giacomo Puccini.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 8 oktober 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer