Elisabeth Brauß - Bach, Mendelssohn, Liszt - Wereldpianisten

Elisabeth Brauß - Bach, Mendelssohn, Liszt  - Wereldpianisten

Wereldpianisten '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '23/'24:

Een greep uit het programma:

Mendelssohn - Variations sérieuses

Brahms - Klavierstücke, op. 119

Liszt - Dante-Sonate

Elisabeth Brauß: "Ik verheug me op de gesprekken met de mensen in de zaal, met kinderen en conservatoriumstudenten. Ik sta voor alles open wat de muziek dichterbij brengt!" Voor wat betreft haar programma's streeft Elisabeth net als in haar persoonlijke leven naar lange lijnen. "Muziekstukken en stijlen zijn geen geïsoleerde eilanden. Alles staat in verbinding met elkaar."
(Lees het interview met Elisabeth Brauß.)


Elisabeth Brauß

Elisabeth Brauß zet hoog in tijdens het eerste concert van haar artist in residency. Met muziek van Bach, Mendelssohn, Brahms, Liszt en Hindemith trakteert de pianiste op een even divers als smaakvol programma. Het is Elisabeths handelsmerk om allerlei muziekstijlen en -sferen met elkaar te verbinden. Haar innemende persoonlijkheid lijkt volledig samen te vallen met haar warme en verfijnde spel. Geen wonder dat de BBC haar in 2018 (samen met onder meer Anastasia Kobekina) uitriep tot New Generation Artist. Bovendien ontving Elisabeth in 2021 de prestigieuze Terence Judd-Hallé Award van het Britse Hallé Orchestra.


Soundbite:"Brauß ademt met haar piano, ze houdt van haar instrument, zacht en dromerig bespeelt ze de toetsen. Wat een luisterervaring! Alles is klank." (Nürtinger Zeitung)


Bach en Mendelssohn

Bachs meesterlijke klavierversie van het hoboconcert van Alessandro Marcello vormt de opmaat tot Mendelssohns ontwapende Variations sérieuses. Het stuk was al direct een publiekslieveling en werd door menig pianist in de armen gesloten. "Ik speel de Variations sérieuses keer op keer en telkens ben ik ondersteboven door de schoonheid ervan", aldus Beethovens tijdgenoot en pianist Ignaz Moscheles.


Hindemiths eerbetoon aan Schumann

Paul Hindemiths pianobundel 'In einer Nacht…Träume und Erlebnisse' klinkt als een hommage aan Mendelssohns evenknie van de romantiek: Robert Schumann. Met veertien korte stukken schildert Hindemith verschillende facetten van de nacht. Van zachtjes wiegende bomen voor het slaapkamerraam, tot nerveuze koortsdromen.


Brahms en Liszts Dante-Sonate

In het tweede deel van het programma voert Elisabeth Brauß je langs twee unieke pianocomposities van Brahms en Liszt. Ieder op hun eigen manier rekenen ze af met het strakke keurslijf de klassieke vormen. In zijn laatste reeks Klavierstücke liet Brahms de 'regels' steeds verder los om alle ruimte te geven aan de vrije expressie. Liszt maakte daar dankbaar gebruik van in zijn eigen Dante-Sonate. Hij noemde het stuk zelfs 'Quasi una fantasia', want alle secties gaan naadloos in elkaar over. Vanuit de duistere begintonen, die verwijzen naar de hel in Dante's 'De goddelijke komedie', eindigt het stuk in de hemel met stralende koraalklanken. Een adembenemend slot van een recital waarin alles met elkaar in verbinding staat!


YouTube-Tip


Wereldpianisten Hindemith Mendelssohn piano Bach Sonate Marcello Bösendorfer Imperial 290 J.S. Bach Franz Liszt Liszt artist in resicence seizoen '22-'23 Variations sérieuses Dante-Sonate Johann Sebastian Bach
zaterdag 5 november 2022, 20:00 uur

Wanneer je pianiste Elisabeth Brauß eenmaal hebt gehoord, wil je naar haar blijven luisteren. De internationale pers en het publiek raken niet uitgepraat over haar diep doorvoelde spel. Tijdens het openingsconcert van haar artist in residency van de Edesche Concertzaal neemt Elisabeth je graag mee naar haar muzikale wereld. Een tocht die voert langs de hoogte- en dieptepunten van het bestaan. De subtiele gemoedsstemmingen van Mendelssohns Variations sérieuses en Brahms late Klavierstücke op. 119 lopen uit op de hartstochtelijke Dante-Sonate van Franz Liszt. Net als in het leven zelf zoekt én vindt Elisabeth de essentie van waar het echt om draait: "Alles staat in verbinding met elkaar."

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 5 november 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer