Rachel Podger (barokviool) en Christopher Glynn (fortepiano) - Mozart en Beethovens 'Frühlingssonate' - Oude Muziek

Rachel Podger (barokviool) en Christopher Glynn (fortepiano) - Mozart en Beethovens 'Frühlingssonate' - Oude Muziek

Oude Muziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Oude Muziek '23/'24 :

Een greep uit het programma:

Beethoven - Vioolsonate in F, op. 24 'Frühlingssonate'

Mozart - Vioolsonate in e, KV 304

Mozart - Vioolsonate in C, KV 303


Beroemde vioolsonates van Mozart en Beethoven

Maak met Rachel Podger en Christopher Glynn een mooie trip langs beroemde vioolsonates uit de klassieke periode. Er staan onder andere twee all-time klassiekers op het programma: Mozarts Vioolsonate in e, KV 304 en Beethovens Frühlingssonate. Wat beide stukken zo uniek maakt, is dat Mozart en Beethoven muzikaal net een stapje verder gaan, daar waar tijdgenoten stopten. Van de 35 vioolsonates die Mozart schreef, is zijn Vioolsonate in e een van zijn diepst doorvoelde kamermuziekstukken. Alsof Mozart voelt dat de romantiek in de lucht hangt.


Beethovens 'Frühlingssonate'

Beethoven begint daar waar Mozart eindigde: de vioolsonate als een symfonie voor viool en piano. Zoiets moet Beethoven voor ogen hebben gehad toen hij zijn ‘Frühlingssonate’ componeerde. En inderdaad, het is zijn eerste vioolsonate met niet de gebruikelijke drie, maar vier delen, net als in een klassieke symfonie. Vanwege het uitbundige karakter van de muziek kreeg deze sonate al snel de bijnaam ‘Frühlingssonate’. Muziek die bij Rachel Podger en Christopher Glynn in uitstekende handen is.


Rachel Podger

Rachel Podger heeft de naam vooral thuis te zijn in barokmuziek. In de Edesche Concertzaal laat de Britse musicus horen dat ook de muziek van de Weense Klassieken geen geheimen voor haar heeft. De veelzijdige carrière van de violiste leverde al veel prijzen en onderscheidingen op. In 2018 werd ze door het prestigieuze muziektijdschrift Gramophone uitgeroepen tot Artist of the Year. De nieuwste toevoegingen aan haar repertoire zijn de vioolsonates van Beethoven, die ze samen met pianist Christopher Glynn momenteel op de plaat zet. Een keuze die ook gevolgen heeft voor het type instrument dat ze meeneemt. "Uiteraard speel ik deze muziek niet op mijn barokviool, maar op mijn klassieke viool uit de achttiende eeuw", laat Rachel weten aan tijdschrift Preludium.


Christopher Glynn

In pianist en Grammy-winnaar Christopher Glynn vindt Rachel Podger een gelijkwaardige muzikale partner. The Times omschreef hem al als een "voortreffelijk begeleider" en Gramophone prees Christopher om zijn "adembenemende sensitiviteit". Geen wonder dat vele grootheden uit de klassieke-muziekwereld graag met hem samenwerken, onder wie tenor Mark Padmore, klarinettist Jonathan Bliss, cellist Steven Isserlis en ensemble The Sixteen. Met Christopher Glynn en Rachel Podger beluister je in de Edesche Concertzaal een van de meest geprezen duo's uit de klassieke muziek.


YouTube-Tip


oude muziek sonates fortepiano barokviool Wolfgang Amadeus Mozart Mozart Beethoven seizoen '22-'23 Frühlingssonate Vioolsonate
zaterdag 19 november 2022, 20:00 uur

Geniet mee van deze Britse grand dame van de barokviool! De Sunday Times riep Rachel Podger al uit tot de koningin van de barokviool. "Er is waarschijnlijk geen inspirerender musicus vandaag de dag dan Podger", vult vaktijdschrift Gramophone aan. Samen met de Grammy-winnende pianist Christopher Glynn maakt Podger de verwachtingen meer dan waar wanneer ze haar lievelingsmuziek speelt: de vioolsonates van Mozart. Als contrast brengen Rachel en Christopher onder meer Beethovens beroemdste vioolcompositie, de Frühlingssonate.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 19 november 2022, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer