Alma Quartet - Haydn, Brahms, Bartók - Strijkkwartetten

Alma Quartet - Haydn, Brahms, Bartók - Strijkkwartetten

Programma:

Haydn - Strijkkwartet in c, op. 76, nr. 2 'Kwinten'

Brahms - Strijkkwartet in c, op. 51, nr. 1

Bartók - Strijkkwartet nr. 4, Sz. 91


Alma Quartet

Het Alma Quartet is het Koninklijk Concertgebouworkest in het klein. De musici van dit wereldberoemde orkest kennen alle kneepjes van het ensemblespel. En dat hoor je terug in de hechte eenheid van het kwartet. "Het heeft vuur, is ritmisch vlijmscherp", schreef de Volkskrant al enthousiast. Het zijn precies die kwaliteiten die nodig zijn voor de enerverende kwartetten van Haydn, Brahms en Bartók. Muziek die bovendien voor een groot deel is geworteld in de traditie van de Hongaarse volksmuziek.


Stormachtige Haydn

In dit kwartet hoor je Haydn van zijn stormachtigste kant. Al direct zet hij de toon met twee karakteristieke sprongen in de melodielijn waaraan het kwartet zijn bijnaam 'Kwinten' dankt. Nog spectaculairder is het Menuet dat als 'heksenmenuet' de geschiedenisboeken inging. In de middensectie kun je in het hoge loopje van de eerste viool namelijk het gegrinnik van een heks horen. Zijn belangrijkste troefkaart speelt Haydn in het slotdeel. Daar put Haydn uit de muziektraditie van de Roma. Reken maar dat dit voor de nodige pit in zijn muziek zorgt.


Brahms' moeizame weg naar zijn Eerste Strijkkwartet

Naar verluidt had de veertigjarige Brahms al twintig strijkkwartetten gecomponeerd (en weer vernietigd) voordat hij tevreden was over wat zijn Eerste Strijkkwartet zou worden. Net als Haydns Kwinten-kwartet zit dit stuk vol dramatiek en grillige contrasten. Neem alleen al het verschil tussen het stormachtige openingsdeel en de gevoelige Romanze en het van folklore doortrokken derde deel. In de Finale keert de dramatiek van het eerste deel weer terug, wat Brahms Eerste Strijkkwartet tot een afgerond geheel maakt.


Bartóks Vierde Strijkkwartet

De strijkkwartetten van Haydn en Brahms vormen een schitterende opmaat tot Bartóks robuuste Vierde Strijkkwartet. Opzwepende ritmes, grillige melodieën en bijzondere klankeffecten. In dit stuk werpt Bartók veel heilige huisjes van het klassieke strijkkwartet omver. Als uitgangspunt nam hij de volksmuziek uit Midden-Europa, Turkije en zelfs Noord-Afrika. Muziek die tot dan toe in het Westen nauwelijks bekend was.


Het Alma Quartet bestaat uit:

Marc Daniel van Biemen, eerste viool
Benjamin Peled, tweede viool
Jeroen Woudstra, altviool
Clément Peigné, celloYouTube-Tip


strijkkwartet viool altviool cello Kamermuziek Brahms Bartók Haydn Kwinten volksmuziek
zaterdag 27 januari 2024, 20:00 uur

UITGESTELD - Opzwepende ritmes, grillige melodieën en onverwachte wendingen. Het Alma Quartet laat horen hoe verrassend Haydn, Brahms en Bartók voor het strijkkwartet componeerden. De rode draad door het programma is de innige band die deze componisten hadden met de Hongaarse volksmuziek. Haydn imiteert in de finale van zijn zogenoemde 'Kwinten'-kwartet de speelstijl van de Roma. Ook Brahms vereeuwigde de meeslepende zigeunermelodieën in veel van stukken. En Bartók? Hij reisde met zijn fonograaf over het platteland op zoek naar de authentieke volksmuziek van de Hongaarse boeren, die hij in zijn composities verwerkte. Met de robuuste ritmes en ongepolijste melodieën zorgde Bartóks beroemde Vierde Strijkkwartet voor een schok.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 27 januari 2024, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer