Klenke Quartett - Ravel, Glazoenov, Erkin - Strijkkwartetten

Klenke Quartett - Ravel, Glazoenov, Erkin - Strijkkwartetten

Programma:

Ravel - Strijkkwartet

Glazoenov - 5 Noveletten

Erkin - Strijkwartet


Sfeervol en exotisch

Wat is de overeenkomst tussen Maurice Ravel, Aleksandr Glazoenov en de Turske componist Ulvi Cemal Erkin? Alledrie lieten ze zich inspireren door volksmuziek, dichtbij en ver weg. Met het Klenke Quartett maak je een muzikale wereldreis die voert van Spanje, via Turkije naar het Verre Oosten. Aleksandr Glazoenov schildert in zijn 5 Noveletten Spaanse, Hongaarse en oriëntaalse sfeerimpressies. Ravel ging in zijn beroemde Strijkkwartet nog een stap verder en integreerde muziek uit Indonesië in zijn eigen muzikale stijl. Maar de meest exotische componist is verreweg de Turk Ulvi Cemal Erkin. Hij studeerde in Parijs en bracht het impressionisme van Debussy en Ravel naar Turkije. Als een soort Turkse Bartók baseerde Erkin bijna al zijn composities op de volksmuziektradities van zijn land. Het resultaat? Muziek vol meeslepende melodieën en opzwepende ritmes.

Klenke Quartett

Als je één kenmerk van het Klenke Quartett moet noemen, dan is het wel het sublieme samenspel. Dat hoor je niet alleen terug in het prachtige spel van de vier dames, maar ook in de muziekstukken die ze spelen. Of het nu om Mozart gaat, de romantische traditie van de negentiende eeuw of moderne muziek, elke hoek van het uitgestrekte strijkkwartetrepertoire is voor het Klenke Quartett bekend terrein. Dat leidt tot even verrassende als perfect doordachte concertprogramma's. Graag neemt het ensemble je mee aan de hand door deze drie totaal verschillende, maar toch met elkaar samenhangende strijkkwartetten van Mendelssohn Vainberg en Jarnach. Reken maar dat deze stukken indruk zullen maken!

YouTube-Tip


strijkkwartet viool altviool cello Kamermuziek Glazoenov Glazunov Erkin Ravel Maurice Ravel Alexander Glazoenov Aleksandr Glazoenov Ulvi Cemal Erkin Noveletten Turkije Rusland Frankrijk volksmuziek folklore
zaterdag 20 mei 2023, 20:00 uur

Het Duitse Klenke Quartett speelt al 30 jaar op de grootste internationale kamermuziekpodia. Extra bijzonder is het dat de bezetting van het ensemble in al die jaren ongewijzigd is gebleven. Dat de vier dames volledig op elkaar zijn ingespeeld hoor je terug in hun sublieme samenspel. Ze brengen drie strijkkwartetten met een exotisch tintje. Alexander Glazoenov neemt je mee naar onder meer Spanje, Oostenrijk en Hongarije. De Turkse somponist Ulvi Cemal Erkin gaat in het voetspoor van Bartók op zoek naar de wortels van de Turkse volksmuziek. Ravel tot besluit verwerkte in zijn beroemde Strijkkwartet zelfs elementen uit de Indonesische gamelan.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 20 mei 2023, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer