Klenke Quartett - Ravel, Glazoenov, Erkin - Strijkkwartetten

Klenke Quartett - Ravel, Glazoenov, Erkin - Strijkkwartetten

Programma:

Mendelssohn - Strijkkwartet in Es, op. 12

Weinberg - Strijkkwartet nr. 5

Jarnach - Musik zum Gedächtnis der Einsamen


Fans en idolen

Wat is de overeenkomst tussen Felix Mendelssohn, Moisei Vainberg en Philipp Jarnach? Alledrie zijn het favoriete componisten van het Klenke Quartett. En dat is niet het enige verband. Stuk voor stuk lieten ze zich inspireren door gevierde voorgangers. Mendelssohn bijvoorbeeld was Beethoven-fan van het eerste uur. Met een citaat uit een van Beethovens strijkkwartetten, bracht Mendelssohn een openlijke hommage aan zijn idool. Dat de Pools-Russische componist Moisei Vainberg onder de indruk was van Sjostakovitsj' muziek, hoor je duidelijk terug in zijn Vijfde Strijkkwartet. Overigens was de bewondering wederzijds, want Sjostakovitsj zette zich belangeloos in voor Vainbergs muziek. Philipp Jarnach tot slot schreef met zijn 'Musik zum Gedächtnis der Einsamen' een in memoriam voor zijn grote voorbeeld Arnold Schönberg. Daarmee legt het Klenke Quartett nog een subtiele derde rode draad bloot, want Mendelssohn, Vainberg en Schönberg waren alledrie ook nog eens van Joodse afkomst.

Klenke Quartett

Als je één kenmerk van het Klenke Quartett moet noemen, dan is het wel het sublieme samenspel. Dat hoor je niet alleen terug in het prachtige spel van de vier dames, maar ook in de muziekstukken die ze spelen. Of het nu om Mozart gaat, de romantische traditie van de negentiende eeuw of moderne muziek, elke hoek van het uitgestrekte strijkkwartetrepertoire is voor het Klenke Quartett bekend terrein. Dat leidt tot even verrassende als perfect doordachte concertprogramma's. Graag neemt het ensemble je mee aan de hand door deze drie totaal verschillende, maar toch met elkaar samenhangende strijkkwartetten van Mendelssohn Vainberg en Jarnach. Reken maar dat deze stukken indruk zullen maken!

YouTube-Tip


strijkkwartet viool altviool cello Kamermuziek Glazoenov Glazunov Erkin Ravel Maurice Ravel Alexander Glazoenov Aleksandr Glazoenov Ulvi Cemal Erkin Noveletten Turkije Rusland Frankrijk volksmuziek folklore
zaterdag 20 mei 2023, 20:00 uur

Het Duitse Klenke Quartett speelt al 30 jaar op de grootste internationale kamermuziekpodia. Extra bijzonder is het dat de bezetting van het ensemble in al die jaren ongewijzigd is gebleven. Dat de vier dames volledig op elkaar zijn ingespeeld hoor je terug in hun sublieme samenspel. Ze brengen strijkkwartetten van Felix Mendelssohn en Moisei Vainberg, waarin je duidelijk de echo's terughoort van hun muzikale idolen: Beethoven en Sjostakovitsj. Mendelssohn ging zelfs zover dat hij de eerste noten van Beethovens 'Harfenquartett' aan het begin van zijn Eerste Strijkkwartet citeert. Toch klinkt het stuk helemaal als Mendelssohn, zoals het tweede deel, de bekende 'Canzonetta'. Het Klenke Quartett completeert het programma met het aangrijpende Musik zum Gedächtnis der Einsamen van Philipp Jarnach.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 20 mei 2023, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer