Busch Trio - Beethoven en Dvoráks 'Dumky-trio' - Pianotrio

Busch Trio - Beethoven en Dvoráks 'Dumky-trio'  - Pianotrio

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Kamermuziek '24/'25

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '24/'25:

Programma:

Beethoven - Pianotrio in Es, op. 1 nr. 1

Beethoven - Thema en variaties, op. 44

Dvorák - Pianotrio in e, op. 65 'Dumky-trio'


Busch Trio

Met het Busch Trio maak je een echte tijdreis. Pianist Omri Epstein, violiste Mathieu van Bellen en cellist Ori Epstein hebben namelijk een enorme fascinatie voor de muziekcultuur van de eerste helft van de twintigste eeuw. Om dicht in de buurt te komen van het klankbeeld van die tijd hebben ze veel oude opnames grijs gedraaid en spelen ze hun uitvoeringen op darmsnaren. Bovendien bespeelt Mathieu van Bellen een Guadagnini-viool (1783) die ooit in bezit was van de legendarische violist Adolf Busch. Busch himself zou ongetwijfeld trots zijn geweest op de muzikale prestaties van dit toptrio dat zijn naam draagt.

Aanstekelijke Dvorák

"Van Dvorák word ik altijd vrolijk." Deze reactie hoor je vaak na een concert met muziek van de beroemde Tsjechische componist. Wat zou de reden zijn? Komt het door de meeslepende melodieën, de pakkende ritmes, of juist door de sporen van de weemoedige Tsjechische volksmuziek die door Dvoráks noten heen sijpelt? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want de muziek van Dvorák moet je gewoon over je heen laten komen. Bij het Busch Trio is Dvoráks muziek in uitstekende handen. Inmiddels heeft het ensemble al Dvoráks kamermuziek met piano op de plaat staan. De Volkskrant kan er kort over zijn: "Vreselijk goed".

Beethovens Eerste Pianotrio, een schot in de roos

Wat doe je als je al jong veelbelovend pianist de muziekwereld wilt veroveren? Je wilt zoveel mogelijk gehoord worden. Dat was precies de mindset die Beethoven had, toen als begin twintiger in Wenen voet aan de grond probeerde te krijgen. Om zich letterlijk in de kijker te spelen, schreef hij een reeks pianotrio's als officiële eerste compositie. Alles wat Beethoven tot Beethoven maakt hoor je erin terug. Het is muziek voor drama en virtuositeit. Tegelijk zit het vol prachtige melodieën en speelt Beethoven een geestig spel met de verwachtingen de luisteraar. Een prachtig debuut als componist. En, denk je eens in dat Beethoven zelf ooit op de plek zat van pianist Omri Epstein!
   

Beethovens Variaties, op. 44, de onbekende parel onder de pianotrio's

'In de beperking toont zich de meester', moet Beethoven​ hebben gedacht, toen hij als jonge componist van 22 met zijn 'Variaties', op. 44 begon. Luister maar eens naar het thema, waarmee het stuk begint. Wat valt daar van te maken? Beethoven levert het bewijs dat hij zelfs uit het ogenschijnlijk minst interessante materiaal een bloedstollend stuk kan maken. Laat je verrassen door deze onbekende parel onder Beethovens pianotrio's.

 

YouTube-Tip


Dumky Pianotrio Kamermuziek viool altviool cello Ludwig van Beethoven Antonin Dvorak seizoen '22-'23 Romantiek klassiek klassieke muziek Wenen Oostenrijk Tsjechië
zaterdag 29 april 2023, 20:00 uur

Zet de broers Omri (piano) en Ori Epstein (cello) en violist Mathieu bij elkaar en je hebt meteen een topensemble. Dat merkten de musici zelf ook toen ze elkaar in 2012 in Londen voor het eerst ontmoetten. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk van elkaar. Ooit waren ze de geheimtip van NRC. Inmiddels beluister je Omri, Ori en Mathieu op alle belangrijke kamermuziekpodia binnen en buiten Nederland. Op 29 april laten ze hun licht schijnen over een van de beroemdste pianotrio's: Dvoráks Dumky-trio. Dit Tsjechische meesterwerk verbindt het Busch Trio met onder meer Beethovens meeslepende Eerste Pianotrio.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 29 april 2023, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer