Meesterlijk Mozart - Marlene Hemmer (viool) & friends II

 Meesterlijk Mozart - Marlene Hemmer (viool) & friends II

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Mozarts meesterlijke kamermuziek

In Mozarts tijd hoorde kamermuziek niet in de concertzaal thuis. Het was muziek waar je binnenskamers al spelend met vrienden van kon genieten. Voor de geoefende liefhebber mocht het niet te moeilijk te zijn. Mozart gooide met zijn Eerste Pianokwartet KV 478 - überhaupt het eerste pianokwartet ooit - de knuppel in het hoenderhok.  'Te moeilijk!' schreef zijn uitgever en weigerde de overige twee bestelde pianokwartetten af te nemen. Inmiddels behoort het werk tot het hart van de klassieke kamermuziek, maar het speelplezier spat er nog steeds van af. Artist in residence Marlene Hemmer vertolkt dit werk met drie van haar dierbaarste muziekvrienden: Jochem Geene, Emlyn Stam en Jaap Blok. Een goede basis om Mozarts grootse Divertimento KV 563 en de intieme Vioolsonate KV 301 naar grote hoogte te tillen!

Marlene Hemmer

Marlene Hemmer begon op haar vierde met vioolspelen en al direct ging het heel snel met haar carrière. Ze werd toegelaten tot de Jong Talent Opleiding van het Utrechts Conservatorium, studeerde in het buitenland en rondde haar studie aan het Conservatorium van Utrecht cum laude af (10 met onderscheiding). In de afgelopen jaren soleerde Marlene bij diverse orkesten. In 2014 werd ze aangesteld als concertmeester van het Noord Nederlands Orkest, een voorlopig hoogtepunt in haar loopbaan. Marlene Hemmer bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Battista Guagdagnini (1764), ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Jochem Geene

Jochem Geene kreeg zijn eerste pianolessen van zijn vader. Op een Bösendorfer en ter voorbereiding op zijn latere conservatoriumstudie in Amsterdam. Daar studeerde hij af bij de vermaarde pianopedagoog Jan Wijn. Tijdens en na zijn studie genoot hij ensemble- en directie-lessen bij verschillende musici. Na zijn studie gaf Geene regelmatig concerten in binnen- en buitenland, en werd hij een veelgevraagd begeleider. In die hoedanigheid werkte hij vele jaren samen met beroemde musici zoals Sandor Vegh en Yehudy Menhuhin, om hen te assisteren bij hun masterclasses in onder andere Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk.


Emlyn Stam

Biografie volgt

Jaap Blok

Jaap Blok kreeg op negenjarige leeftijd zijn eerste lessen op violoncello van zijn oudste broer. Na zijn opleiding aan het conservatorium in Utrecht, vervolgde hij zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al tijdens zijn studie speelde hij in het Residentie Orkest. Na het behalen van zijn diploma werd hij solo-cellist bij het Promenade Orkest. Sinds 2005 speelt Jaap in het ensemble Camerata Amsterdam. Jaap was niet alleen onderdeel van orkesten, maar hij speelde ook in verschillende andere formaties. Zo was hij cellist in het Utrechts Piano Trio in de jaren tachtig, speelde hij samen met zijn oudste zus en broer in het ensemble ‘En Bloc’ en geeft hij samen met Marlene Hemmer, Jochem Geene en Vilém Kijonkan vaker concerten.

Beluister Marlene Hemmer en Jochem Geene in Mozarts Vioolsonate KV 301

piano Bösendorfer Imperial 290 viool cello altviool Wolfgang Amadeus Mozart
zaterdag 31 januari 2015, 20:00 uur

Artist in residence Marlene Hemmer speelt drie topwerken van Mozart die u ooit gehoord moet hebben! Zoals het ontspannen Divertimento voor drie strijkers KV 563, waarbij Emlyn Stam (altviool) en Jaap Blok (cello) met Marlene meespelen. In Mozarts Pianokwartet in g KV 478, één van zijn meest dramatische kamermuziek-werken, voegt pianist Jochem Geene zich bij dit ensemble.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 31 januari 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer