Maria's bittere tranen: het Stabat Mater van Pergolesi

Maria's bittere tranen: het Stabat Mater van Pergolesi

Oude Muziek '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Oude Muziek '21/'22:

Pergolesi's Stabat Mater

Giovanni Battista Pergolesi schreef misschien wel het beroemdste Stabat Mater van de Westerse muziekgeschiedenis. Wie kent niet het bitterzoete openingsdeel waarin sopraan en alt voortdurend om elkaar heen cirkelen. Alsof Maria zelf op je schouder uithuilt. Minstens zo schrijnend waren de omstandigheden waaronder Pergolesi het componeerde: de 26-jarige componist schreef zijn Stabat Mater een paar maanden voor hij overleed aan tuberculose. Het werk raakte met mythes omgeven, maar werd ook ongekend populair. Het ging zelfs de geschiedenisboeken in als de meest gedrukte compositie van de achttiende eeuw. 

Marjon Strijk en Henk van Zonneveld

In dit concert combineren Marjon Strijk (sopraan), Gabriëlle Nijhuis (alt), Sarah Haynes (violone)  en Henk van Zonneveld (kistorgel) Pergolesi's passiemuziek met de mooiste aria's uit Bachs Matthäus- en Johannespassion. Tevens brengt dit kwartet Pergolesi's meesterwerk terug tot zijn meest elementaire bezetting van twee zangstemmen en basso continuo. Intense intimiteit op het hoogste niveau. Zo behoort sopraan Marjon Strijk tot het vaste solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging en maakt ze deel uit van het internationaal vermaarde solistenensemble Quinck. Henk van Zonneveld studeerde orgel en klavecimbel aan het Utrechts Conservatorium en staat als continuo-speler in de traditie van grootheden als Ton Koopman en Gustav Leonhardt.

Henk van Zonneveld: "Het Stabat Mater van Pergolesi is één van de hoogtepunten uit de Barok. Als je de Latijnse tekst goed volgt dan ga je mee in de emotie. Het is heel populair, maar bepaald niet oppervlakkig."

Johann Sebastian Bach Stabat mater Giovanni Battista Pergolesi kistorgel orgelwerken violone aria's Matthäus-Passion Johannes-Passion passiekoralen sopraan alt
zaterdag 28 maart 2015, 20:00 uur

De jong gestorven Pergolesi schreef misschien wel het aangrijpendste Stabat Mater ooit. Weinig componisten wisten het verdriet van Maria om haar zoon zo intens te verklanken als Pergolesi. In de Edesche Concertzaal klinkt dit meesterwerk in zijn meest elementaire bezetting van twee zangstemmen, violone en kistorgel, aangevuld met de mooiste aria's uit Bachs Matthäus- en Johannespassion.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 28 maart 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer