Schuberts Forellenkwintet - Marlene Hemmer (viool) & friends III

Schuberts Forellenkwintet - Marlene Hemmer (viool) & friends III

Schuberts Forellenkwartet, een Romantisch meesterwerk

Het concert opent met twee vioolsonates van Schubert, gevolgd door een van de meesterwerken uit de kamermuziek: het Forellenkwintet. 'In ‘n sprankelhelder beekje - daar schoot, gewiekst en snel - als een pijl door het blanke kreekje - de jolige forel' Zo begint een van Schuberts meest geliefde liederen, 'Die Forelle'. Ook in zijn tijd was het een regelrechte tophit die overal werd gezongen. Het werd zelfs zo populair dat een van Schuberts bewonderaars bij hem een pianokwintet bestelde, waarin de melodie van 'Die Forelle' verwerkt moest zijn. Zie hier de ontstaansgeschiedenis van het Forellenkwintet in een notendop. En er is nog iets bijzonders aan het stuk. Ook op verzoek componeerde Schubert het voor piano, viool, altviool, cello en contrabas. Deze combinatie van instrumenten is zeldzaam en geeft dankzij de contrabas een bijzondere klank aan het werk.


Vioolsonate D 384

De twee vioolsonates op het programma componeerde Schubert één jaar na elkaar. De eerste D 384 (1816) maakt onderdeel uit van een set van drie Vioolsonates. Hierin staat Schubert nog duidelijk in de traditie van Mozart, waarbij de viool voornamelijk als begeleidingsinstrument fungeert. In het zangerige langzame middendeel daarentegen horen we duidelijk Schuberts kwaliteiten als liedcomponist.


Vioolsonate D 574

De Vioolsonate D 574 (1817) is van een andere orde dan zijn drie voorgangers uit 1816. Hierin klinkt Beethovens model van de vioolsonate door. Piano en viool zijn gelijkwaardige partners geworden. Luister maar eens naar de dialoog in het openingsdeel tussen de viool en de linkerhand van de piano. Geen wonder dat het stuk na Schuberts dood de geschiedenis inging als 'Duo'.

Marlene Hemmer

Violiste Marlene Hemmer is seizoen 2014-15 'artist in residence' van de Edesche Concertzaal. Op haar vierde begon ze met vioolspelen en al direct ging het heel snel met haar carrière. Ze werd toegelaten tot de Jong Talent Opleiding van het Utrechts Conservatorium, studeerde in het buitenland en rondde haar studie aan het Conservatorium van Utrecht cum laude (10 met onderscheiding). In 2014 werd ze concertmeester van het Noord Nederlands Orkest. Ze bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Battista Guagdagnini (1764), ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 


Jochem Geene

Jochem Geene kreeg zijn eerste pianolessen van zijn vader. Op een Bösendorfer en ter voorbereiding op zijn latere conservatoriumstudie in Amsterdam. Daar studeerde hij af bij de vermaarde pianopedagoog Jan Wijn. Tijdens en na zijn studie genoot hij ensemble- en directie-lessen bij verschillende musici. Na zijn studie gaf Geene regelmatig concerten in binnen- en buitenland, en werd hij een veelgevraagd begeleider. In die hoedanigheid werkte hij vele jaren samen met beroemde musici zoals Sandor Vegh en Yehudy Menhuhin, om hen te assisteren bij hun masterclasses in onder andere Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk.

De uitvoerenden zijn:
Jochem Geene - piano
Marlene Hemmer - viool
Emlyn Stam - altviool
Jaap Blok - cello
Boris Kozlov - contrabas

Beluister hier de beroemde variaties over Die Forelle:


piano Bösendorfer Imperial 290 viool cello altviool contrabas Kamermuziek Franz Schubert Vioolsonate D 384 Forellenkwintet D 667 pianokwintet Vioolsonate D 574
zaterdag 25 april 2015, 20:00 uur

Zo lenig als een forel door de beken zwemt, zo lentefris klinkt Schuberts Forellenkwintet. Het stuk dankt zijn bijnaam aan het gelijknamige beroemde lied dat Schubert erin verwerkte. Artist in residence Marlene Hemmer speelt dit meesterwerk gecombineerd met twee prachtige vioolsonates van Schubert. Beluister in de Edesche Concertzaal een van Schuberts onvergetelijke meesterwerken.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 25 april 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer