Liedjes uit de Friesche Lusthof - Oude Muziek uit de Gouden Eeuw - Camerata Trajectina

Liedjes uit de Friesche Lusthof - Oude Muziek uit de Gouden Eeuw - Camerata Trajectina

Oude Muziek '24/'25

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Oude Muziek '24/'25:

Muziek uit de Gouden Eeuw

Dominees kunnen niet alleen goed kunnen preken, het zijn vaak ook geweldige dichters, althans in de zeventiende eeuw. Nog beter blijven de teksten hangen als er goede melodieën zijn. Juist in deze tijd werden de Nederlanden overspoeld met muziek van een zekere John Dowland uit Engeland. Melodieën met een vleugje weemoed en nostalgie, maar die je als luisteraar bij je lurven grijpen. In de Republiek waren het dichtende dominees als Dirck Raphaelsz. Camphuysen en Jodocus van Lodestein, die Dowland's melancholieke liedjes van nieuwe, religieuze teksten voorzagen. Soms ging dat gepaard met theologische scherpslijperij, soms waren de teksten wat luchtiger. 


Dowland in Holland

Zo was er de wat frivolere dichter Jan Janszoon Starter, geboren uit Engelse ouders, die in zijn uiterst populaire liedboek 't Friesche Lusthof (1621) tal van gewaagde Engelse minneliedjes met zijn rake teksten nieuw leven inblies. Het Utrechtse ensemble Camerata Trajectina is als geen ander in staat het thema 'Nederlandse liederen op Engelse wijzen in de Gouden Eeuw' om te zetten in een sprankelende voorstelling. Kortom, Dowland in Holland. 


Tijdreis langs vechtende Engelsen en dichtende dominees
"Starter is luchtig, aansprekend.” Maar John Dowland blijft favoriet: “Muzikaal is hij het mooist. Zijn melancholie is van alle tijden.”
(Interview Louis Grijp, artistiek leider Camerata Trajectina, lees dit interview.)

Camerata Trajectina

Camerata Trajectina is al zo'n veertig jaar warm pleitbezorger voor de Nederlandse muziek van de Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Het ensemble ontving daarvoor vorig jaar de Visser Neerlandia Cultuurprijs. De grootste troef van het ensemble is de unieke combinatie van intensief wetenschappelijk onderzoek en spontane uitvoeringen. Het ensemble werkte mee aan talrijke edities van het Holland Festival Oude Muziek Utrecht, gaf honderden concerten in Nederland en Vlaanderen en maakte tournees binnen en buiten Europa. Een specialiteit van het ensemble is de muzikale opluistering van nationale herdenkingen, zoals die van de Unie van Utrecht (1979), Willem van Oranje (1984), Constantijn Huygens (1987), de Vrede van Munster (1998) en Calvijn (2009). 


John Dowland oude muziek Dirck Raphaelsz. Camphuysen Adriaen Valerius Jodocus van Lodenstein luit zang viola da gamba blokfluit Jan Janszoon Starter dominees Vocaal liederen Gouden Eeuw Nederlandse muziek
zaterdag 10 oktober 2015, 20:00 uur

Zaterdag hoort u de populaire liedjes uit de 17e eeuw. Er wordt gezongen, en gespeeld op oude muziekinstrumenten zoals luit, blokfluit, viola da gamba (soort 'cello'). Het bijzondere is dat de liedjes ook best wel ondeugend kunnen zijn, en soms uit onverdachte hoek. Kortom, de 'vrome' Gouden Eeuw had ook wel oog voor de menselijke kijk op de zaken.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 10 oktober 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer