Isabelle van Keulen (viool) en Aleksandar Madzar (piano) - Mozart, Brahms, Prokofjev

Isabelle van Keulen (viool) en Aleksandar Madzar (piano) - Mozart, Brahms, Prokofjev

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Een greep uit het programma:

Mozart - Vioolsonate in A, KV 526

Brahms - Vioolsonate nr. 3 in d, op. 108

Prokofjev - Vijf Melodieën, op. 35b

Turina - Vioolsonate nr. 1 in F, op. 51


Zonnige Mozart

Een zonnige Mozart, een meeslepende Brahms en Spaans vuur van Turina. Topvioliste Isabelle van Keulen en pianist Aleksandar Madzar bezorgen je een prachtige avond vol muziek met verschillende sferen. Mozart was op het toppunt van zijn kunnen toen hij zijn vrolijke Vioolsonate, KV 526 componeerde. Hij schreef het tussen twee all-time klassiekers door: Eine kleine Nachtmusik en de opera Don Giovanni. Of deze vioolsonate daar iets van wegheeft? Zeker wel, de snelle delen hebben de onbezorgdheid van een zomerse serenade. Het prachtige langzame middendeel klinkt als een liefdevol operaduet tussen viool en piano.


Stoere Brahms

Ook Brahms' Derde Vioolsonate heeft zo'n zangerig langzame deel. Alleen bij Brahms is het slechts het rustpunt in een meeslepende vioolsonate. Het is ongetwijfeld de stoerste van de drie vioolsonates die Brahms componeerde. Alles wat je van Brahms mag verwachten zit erin: melancholische melodieën wisselen af met dramatische passages. Met een extra toegevoegd derde deel krijgt de vioolsonate de proporties van een heuse symfonie voor viool en piano. Geniet mee van dit meesterwerk van de romantiek!


Prokofjev en de Spaanse touch van Turina

Met de Eerste Vioolsonate van Joaquín Turina nemen Isabelle van Keulen en Aleksandar Madzar je mee naar het rustieke Spanje. Tussen 1920 en 1930 was Turina regelmatig in Barcelona en Catalonië te vinden. En dat hoor je duidelijk terug in deze bij vlagen soms zwoele vioolsonate. Heb je nog meer zin in Spaanse muziek? Dan is het programma Spanish Nights van de Katona Twins een aanrader. Ook de Vijf Melodieën van Prokofjev staan op het programma, muziek waar Isabelle al jarenlang een bijzondere band mee heeft. Zo schrijft OpusKlassiek over opname van deze stukken: "Licht van toets, met vrolijke gezichten alom en vreugde om de mooie natuur, maar wel vermengd met contemplatieve en nostalgische gevoelens. De dubbelzinnige aanpak werpt zijn vruchten af."


Isabelle van Keulen

In 1984 brak violiste Isabelle van Keulen door met het winnen van de Young Musician of the Year Competition. Sindsdien staat ze in het midden van de belangstelling. Zo is ze een van de bekendste juryleden van het tv-programma 'Maestro'. Al meer dan vijfentwintig jaar vormt ze met Ronald Brautigam een duo en van 1997 tot 2007 was ze hét gezicht van het Delft Chamber Music Festival. Altijd verbreedt ze haar horizon zoals met het recentelijke tango-project samen met haar eigen Isabelle van Keulen Ensemble. Maar deze keer speelt Isabelle met Aleksandar Madzar die ze al heel lang kent. "Hij is een fantastische kamermuziekpartner die enorm de ’diepte’ van een muziekstuk in gaat", laat Isabelle weten. Aleksandar Madzar kan het alleen maar beamen. "Als je regelmatig met iemand samenwerkt, moet je op dezelfde golflengte zitten", vertelt Madzar in een interview.


Aleksandar Madzar

Wie is Aleksandar Madzar? De inmiddels de gevierde Servische pianist behaalde belangrijke prijzen op internationale concoursen. Met het winnen van de bronzen medaille van de Leeds International Piano Competition 1996 brak hij internationaal definitief door. Sinsdien soleert Madzar bij belangrijke orkesten zoals de Royal Philharmonic, de BBC Philharmonic en het Scottish Chamber Orchestra. Ook is hij regelmatig voor optredens elders in Europa en Azië te vinden. In kamermuziekverband treedt Madzar nast Isabelle van Keulen regelmatig op met onder meer violist Ilya Gringolts, het Takács Quartet en het Belcea Quartet.


YouTube-Tip


viool Brahms piano Kamermuziek Turina Prokofjev Mozart Prokofieff Sergej Prokofjev Sergei Prokofiev Vioolsonate seizoen '23-'24 2023-2024 Bösendorfer Imperial vleugel Johannes Brahms Wolfgang Amadeus Mozart Joaquín Turina Pérez Maestro
zaterdag 28 oktober 2023, 20:00 uur

Ontdek de veelzijdigheid van topvioliste Isabelle van Keulen, bekend van het tv-programma Maestro en geprezen als een van Nederlands meest getalenteerde violisten! Even makkelijk schakelt ze tussen klassiek en tango. Beleef een onvergetelijke avond vol prachtige kamermuziek van Mozart en Brahms, waarmee het voor Isabelle allemaal begon. Samen met haar inmiddels jarenlange duopartner Aleksandar Madzar neemt ze je mee op een muzikale ontdekkingstocht naar de even aansprekende composities van Prokofjev en Turina.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 28 oktober 2023, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer