Julian Steckel (cello) en Dmytro Choni (piano) - Beethoven, Franck, Debussy - Artist in residence

Julian Steckel (cello) en Dmytro Choni (piano) - Beethoven, Franck, Debussy - Artist in residence

Programma:

Beethoven - Cellosonate nr. 3 in A, op. 69

Franck - Sonate in A voor Cello en piano

Debussy - Cellosonate, L 135


De mooiste cellosonate van de negentiende eeuw

César Franck schreef misschien wel de mooiste cellosonate van de negentiende eeuw. Hoewel cellosonate, het stuk begon eigenlijk als een vioolsonate, die Franck componeerde voor de bruiloft van zijn vriend, de beroemde violist Eugène Ysaÿe. Het resultaat is een meeslepend stuk vol onstuimige hartstocht. Cellist Jules Delsart was er zo van onder de indruk dat hij er met toestemming van Franck een prachtige cellosonate van maakte. Veel hoefde hij niet aan het origineel te veranderen. De pianopartij bleef ongewijzigd en de vioolpartij maakte Delsart passend voor de cello.


Beethoven en de emancipatie van de cello

Francks Cellosonate bevindt zich met twee andere topstukken uit het repertoire in goed gezelschap. Beethoven emancipeerde met zijn Derde Cellosonate de cello tot gelijkwaardig solo-instrument naast de piano. Om dat extra te onderstrepen begint de sonate zelfs met een solo voor de cello. Maar Beethoven had nog meer in petto. Met verschillende speelmanieren laat hij de instrumenten bijna met elkaar versmelten. Zo klinkt de cello soms net zo percussieachtig als de piano en de piano net zo zangerig als de cello.


Debussy's Cellosonate

Ook de Cellosonate van Debussy zit vol van zulke vondsten. In de 'Sérénade' imiteren zowel de cello als de piano het getokkel op een Spaanse gitaar. Maar ondanks de knipoog naar de Spaanse muziek wilde Debussy vooral een Franse cellosonate combineren. Meer nog dan zijn collega Franck richtte Debussy zijn blik verder terug in de tijd en goot zijn Cellosonate in de vorm van een baroksonate à la Couperin.


Julian Steckel

Voor dit tweede concert als artist in residence neemt pianist Dmytro Choni de Duitse cellist Julian Steckel mee. Steckel behoort tot de belangrijkste cellisten van zijn generatie. In 2010 won hij tijdens het prestigieuze ARD Concours in München naast de eerste prijs nóg drie andere prijzen. Daarvoor sleepte hij al meerdere prijzen binnen zoals de Grand Prix Rostropovich in Parijs, de Grand Prix Feuermann in Berlijn en de Kronberg Pablo Casals Competition. Ook in Nederland is hij inmiddels een graag geziene gast met solo-optredens bij onder meer het Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.


Artist in residence Dmytro Choni

"Deze jongeman kan wel eens een van de meest uitmuntende pianisten van de eenentwintigste eeuw worden", schrijft David's Review Corner over Dmytro Choni. Dit seizoen maak je Dmytro's onstuitbare opmars richting de wereldtop van dichtbij mee. Wat hem als pianist zo bijzonder maakt? Roland Aalbers, programmeur piano van de Edesche Concertzaal is er duidelijk over: "Wat mij opvalt bij Choni is zijn natuurlijke manier van musiceren en zijn grote affiniteit met zeer uiteenlopende muziekstijlen. Gecombineerd met een feilloze techniek weet hij zo elke compositie nieuw leven in te blazen."


YouTube-Tip


César Franck Kamermuziek piano cello Ludwig van Beethoven vleugel Claude Debussy cellosonate Klassiekers seizoen '23-'24 2023-2024
zaterdag 25 mei 2024, 20:00 uur

Duik in de fascinerende wereld van de cello met cellist Julian Steckel! Wat maakt dit instrument zo geliefd bij velen? Is het de warme, sonore klank of is het de manier waarop getalenteerde cellisten het instrument werkelijk laten zingen? Julian Steckel onthult het antwoord. Samen met artist in residence Dmytro Choni speelt hij drie meeslepende stukken uit het hart van het cellorepertoire. Beethoven accentueert in zijn Derde Cellosonate de lyrische kwaliteiten van de cello, terwijl Debussy de cello grillig en donker laat klinken. En César Franck? Zijn beroemde Cellosonate behoort tot de meest gepassioneerde composities van de hele negentiende eeuw. Ervaar de magie van de cello in al zijn pracht en diversiteit!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 25 mei 2024, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer