Mariam Batsashvili - Mozart, Beethoven, Liszt - Wereldpianisten

Mariam Batsashvili - Mozart, Beethoven, Liszt - Wereldpianisten
Uitvoerenden: Mariam Batashvili

 

Mariam Batsashvili - Mozart, Beethoven, Liszt - Wereldpianisten

Pianosonate in f, op. 57, 'Appassionata'
Mariam Batsashvili
 • I. Allegro assai
 • II. Andante con moto
 • III. Allegro ma non troppo - Presto
'De gepassioneerde' schreef Beethovens uitgever boven diens Pianosonate in f, op. 57. Hartstochtelijk klinkt de muziek zeker. Aan het eind van het eerste en derde deel voert Beethoven het tempo behoorlijk op. Niet alleen voor de pianist is dat een ware 'tour de force', ook de bloeddruk van menig luisteraar zal stijgen.
Vallée d'Obermann
Mariam Batsashvili
Liszts enorme bundel Années de pèlerinage vormt een van de hoogtepunten uit de pianomuziek van de negentiende eeuw. Liszt schreef het werk in een tijdspanne van ruim veertig jaar. In drie afzonderlijke boeken doet hij muzikaal verslag van zijn reizen door Zwitserland en Italië. Het Eerste Boek is gewijd aan zijn reizen door Zwitserland. In dit stuk neemt Liszt je meer naar de adembenemende Vallei van Obermann.
PAUZE
Pianosonate nr. 18 in D, KV 576
Mariam Batsashvili
 • I. Allegro
 • II. Adagio
 • III. Allegretto
Sommigen zullen bij de eerste maten van deze sonate direct aan het liedje 'Er is er een jarig' denken. In Mozarts tijd had men er hele andere associaties bij. De bijnaam van deze sonate was toen 'Jacht'- of 'Trompetsonate' vanwege het fanfare-achtige begin.
Bénédiction de Dieu dans la solitude
Mariam Batsashvili
Liszt was een diepreligieus mens. Veel hoor je daarvan terug in zijn composities. Het bekendste voorbeeld daarvan is zijn cyclus van tien pianostukken Harmonies poétiques et religieuses. Ze zijn geïnspireerd op gedichten van de Franse schrijver Alphonse de Lamartine (1790-1869). De derde van de reeks, 'Bénédiction de Dieu dans la solitude', is één van de mooiste en meest uitgevoerde composities van Liszt.
Hongaarse Rapsodie nr. 2
Mariam Batsashvili
Liszts Hongaarse Rapsodie nr. 2 is zonder meer een van zijn bekendste pianostukken. Het bestaat uit een melancholiek eerste deel en een opzwepend tweede deel. Wie de tekenfilms van Walt Disney kent komt de muziek ongetwijfeld bekend voor. In heel wat tekenfilms van Mickey Mouse speelt dit stuk een grote rol.
zaterdag 9 december 2023, 20:00 uur

Passievol en stormachtig, maar ook dromerig en weemoedig; het spel van Mariam Batsashvili kent al deze emoties, net zoals de muziek van haar idool Franz Liszt. Het is dan ook geen verrassing dat Mariam in 2014 de prestigieuze winnares was van de International Liszt Piano Competition. Aan de Bösendorfer Imperial brengt ze Liszts Vallée d'Obermann en de beroemde Hongaarse Rapsodie nr. 2, muziek die volgens haar naadloos aansluit bij Beethovens stormachtige Appassionata-sonate en Mozarts stoere Pianosonate in D, KV 576. Ervaar de diepte en emotie die schuilgaan achter de werken van Liszt, Beethoven en Mozart.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 9 december 2023, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Koffie, drankjes inbegrepen;
 • Garderobe inbegrepen;
 • Luxe programmamagazine inbegrepen;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
 • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer