Abdel Rahman El Bacha - Chopins Grande Valse Brillante, Etudes en Nocturnes - Wereldpianisten

Abdel Rahman El Bacha - Chopins Grande Valse Brillante, Etudes en Nocturnes - Wereldpianisten

Programma

Chopin - Grande Valse Brillante, op. 18

Chopin - 2 Nocturnes, op. 27

Chopin - Etudes, op. 10

Chopin - Etudes, op. 25


Abdel Rahman El Bacha

Wanneer de Libanese pianist Abdel Rahman El Bacha begint te spelen gebeurt er iets bijzonders. “Muziek is communicatie en als die goed verloopt vergeten mensen de piano, de pianist en de zaal waarin ze zitten. Er is alleen nog de muziek”, vertelt El Bacha in een interview. Dit gebeurt zeker wanneer El Bacha muziek van zijn lievelingscomponist Frédéric Chopin speelt. Met de complete uitvoering van de Etudes, twee sfeervolle Nocturnes en de beroemde Grande Valse Brillante, op. 18 raakt El Bacha het hart.


Chopins Etudes: revolutionair in expressie en techniek

Mensen die een instrument bespelen kennen ze vast wel, de etudes. Vaak zijn het niet meer dan saaie oefeningen om de speeltechniek te verbeteren. Chopin veegt met zijn eigen Etudes de vloer aan met dit concept. Hij verhief de etude tot een serieus karakterstuk. Natuurlijk, voor de pianist zijn er de nodige uitdagingen, maar daar merk je als luisteraar niets van. Iedere Etude vormt een klinkende wereld op zichzelf. Geen wonder dat veel ervan in de loop van de tijd spraakmakende bijnamen kregen, zoals 'Revolutie' (op. 10, nr. 12), 'Vlinder' (op. 25, nr. 9 en 'Oceaan' (op. 25, nr. 12).


Nocturnes, op. 27: sfeervolle nachtmuziek vol verhalen

Letterlijk vertaald betekent 'nocturne' nachtmuziek. Net zoals tijdens de nacht flarden van de voorbije dag aan het geestesoog voorbijtrekken, zo roepen Chopins lange melodielijnen allerlei gedachten en associaties op. Geen wonder dat de Nocturnes wel eens miniatuurballades worden genoemd. Dat geldt zeker voor Chopins Nocturnes op. 27. Gaandeweg de stukken reis je als luisteraar door een denkbeeldig landschap of word je deelgenoot gemaakt van een fictief verhaal.


Grande Valse Brillante, op. 18

Chopins Grande Valse Brillante, op. 18 is zonder twijfel een van zijn bekendste walsen. Hoewel hij het stuk in 1833 in Wenen componeerde, ademt het de luchtigheid en de elegantie van Parijs. Anders dan de Weense walsen van bijvoorbeeld Johann Strauss, zijn de walsen van Chopin niet om op te dansen. Eerder roepen ze het beeld van een avond in een Parijse ballroom op. De Grande Valse Brillante bestaat dan ook uit meerdere walsen, waarbij de ene melodie ongemerkt in de andere overgaat. Chopin bouwt zijn wals uit een tot een groots drama, temperamentvol en vol aanstekelijke ritmes, waarna melodie waar het allemaal mee begon aan het eind weer terugkeert.


YouTube-Tip


klassieke muziek Concert Romantiek piano Frédéric Chopin Wereldpianisten Grand Valse Brillante Etudes Op. 10 Op. 25 Nocturnes Polen Parijs seizoen 2024-2025
zaterdag 8 maart 2025, 20:00 uur

Sensueel, maar ook bezield en vurig. Het zijn zomaar wat woorden die bij je bovenkomen, wanneer je naar het sublieme spel luistert van Abdel Rahman El Bacha. De Libanese meesterpianist speelt tijdens dit recital muziek van zijn lievelingscomponist Frédéric Chopin. Geniet van sfeervolle Nocturnes, adembenemende Etudes en de meeslepende Grande Valse Brillante! 'El Bacha geeft alles tijdens zijn megarecitals [...] alsof Chopin achter de vleugel zat', schrijft muziektijdschrift De Nieuwe Muze.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 8 maart 2025, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer