Caspar Vos (piano), Niek Baar (viool) & Ella van Poucke (cello) - Brahms, Sjostakovitsj, Martin - Artist in residence

Caspar Vos (piano), Niek Baar (viool) & Ella van Poucke (cello) - Brahms, Sjostakovitsj, Martin - Artist in residence

Programma

Brahms - Pianotrio nr. 3 in c, op. 101

Sjostakovitsj - Pianotrio nr. 2 in e, op. 67

Frank Martin - Trio sur des mélodies populaires irlandaises


Frank Martin en Ierland

Frank Martin was een bijzondere Zwitsers-Nederlandse componist, die nu eindelijk de aandacht krijgt die hij verdient! Hoewel hij lang minder bekend was dan zijn beroemde tijdgenoten, groeit zijn populariteit snel. Een van zijn meesterwerken is het Trio sur des mélodies populaires irlandaises. In een Parijse bibliotheek ontdekte Martin oude verzamelingen Ierse volksmuziek, die hij als uitgangspunt nam voor zijn pianotrio. Dat hoor je vooral terug in het energieke slotdeel, 'Gigue', dat klinkt als een typisch Ierse Jig.


Het Hongaarse tintje van Brahms' Derde Pianotrio

Brahms' Derde Pianotrio, op. 101, vertoont subtiele raakvlakken met het Trio van Frank Martin. Sinds Brahms in 1869 in Wenen ging wonen, bracht hij zijn vakanties graag door in Zwitserland, waar hij in Hofstetten am Thunersee een villa huurde. Hier componeerde hij meesterwerken zoals het Derde Pianotrio. Met Martins trio deelt dit stuk de levendige ritmiek en volksmuziekinvloeden. Daarvoor ging Brahms te rade bij de Hongaarse volksmuziekstijl die hij van de Roma-zigeuners uit zijn vroege jeugd kende.


Rouw en reflectie in Sjostakovitsj' Tweede Pianotrio

Ook Sjostakovitsj maakt in zijn Tweede Pianotrio gebruik van volksmelodieën, maar met een ander doel dan Martin en Brahms. In december 1943 begon hij dit stuk. De onverwachte dood van zijn goede vriend Ivan Sollertinsky veranderde echter alles. Het pianotrio werd een persoonlijk eerbetoon aan Sollertinsky, met de eerste drie delen als in memoriam. In 1944 hoorde Sjostakovitsj schokkende verhalen over de nazi-vernietigingskampen, wat hem diep raakte. Dit inspireerde hem tot de finale van het pianotrio, waarin een joods-getint motief een muzikale dodendans vormt. Dit werk was een van de eerste waarin Sjostakovitsj joodse melodieën verwerkte, een thema dat hij later opnieuw zou gebruiken.


Caspar Vos, Niek Baar en Ella van Poucke

Voor zijn slotconcert als artist in residence neemt Caspar Vos twee dierbare muziekvrienden mee: violist Niek Baar en celliste Ella van Poucke. Als trio gooiden ze al hoge ogen het album rond kamermuziek van Sergej Rachmaninov. 'De musici zijn personages in een verhaal [...] Hier belichaamt de muziek een spel op leven en dood, een sensatie die Van Poucke, Vos en Baar je ten diepste laten ervaren. Ze werpen zich erop met alles wat ze hebben', schrijft NRC. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor de knap gecomponeerde en diepdoorvoelde pianotrio's van Martin, Brahms en Sjostakovitsj.


YouTube-Tip


Dmitry Shostakovich Dmitri Sjostakovitsj Johannes Brahms Frank Martin klassieke muziek klassiek Kamermuziek Pianotrio cello piano viool artist in residence Ierland Hongarije Rusland seizoen 2024-2025
zaterdag 5 april 2025, 20:00 uur

Wat hebben Johannes Brahms, Dmitri Sjostakovitsj en Frank Martin met elkaar gemeen? Alledrie wekken ze oude volksmuziektradities in hun stukken tot leven. Pianist en artist in residence Caspar Vos, violist Niek Baar en cellist Ella van Poucke nemen je mee op een rondreis die voert van Ierland naar Hongarije. Tijdens het Frank Martin-jaar klinkt zijn muziek ook in de Edesche Concertzaal. Het concert begint met Martins Trio over Ierse volksmelodieën, gevolgd door Brahms' Hongaars getinte Eerste Pianotrio. Caspar, Niek en Ella besluiten het concert met het aangrijpende Tweede Pianotrio van Sjostakovitsj, waarin Joodse bruiloftsmuziek een intense lading krijgt. Een niet te missen avond vol ontroering en virtuositeit.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 5 april 2025, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer