Lisa Jacobs & The String Soloists - Brahms en Schönbergs Verklärte Nacht - Kamermuziek

Lisa Jacobs & The String Soloists - Brahms en Schönbergs Verklärte Nacht - Kamermuziek

Programma

Brahms - Strijksextet in G nr. 2, op. 36

Schönberg - Verklärte Nacht


Schönbergs Verklärte Nacht: een romance bij volle maan

Arnold Schönberg had met zijn strijksextet Verklärte Nacht een heuse primeur. Met dit stuk schreef hij een symfonisch gedicht voor zes solostrijkers, kamermuziek in de vorm van een romantisch liefdesverhaal. Twee geliefden ontmoeten elkaar in het maanlicht. De vrouw biecht op dat ze een kind verwacht van een andere man. Ondanks deze bekentenis is de man vol mededogen. Schönbergs muziek weerspiegelt deze onverwoestbare liefde, evoluerend van droefheid naar diepe acceptatie en vergeving, waarbij de band tussen de geliefden sterker blijkt dan tevoren. 'Zie hoe alles straalt', laat de dichter Richard Dehmel zijn personages uitroepen. Net zo stralend klinkt Schönbergs smachtende muziek.


Brahms' heimelijke liefdesverklaringen

De bijdragen van Johannes Brahms aan de kamermuziek zijn ongeëvenaard, met meesterwerken als zijn pianotrio's, pianokwartetten, en strijksextetten. Zijn Tweede Strijksextet, op. 36, is een bijzonder persoonlijk werk, waarin Brahms uiting lijkt te geven aan zijn onuitgesproken liefde voor Clara Schumann. Ook bevat het werk een muzikale verwijzing naar een andere geliefde. Het meeslepende Tweede Strijksextet is kortom een stuk waarin je een verrassend openhartige Brahms beluistert. Maar ook zonder alle biografische verwijzingen is het heerlijke luistermuziek om jezelf helemaal in de verliezen. Geniet mee!


Lisa Jacobs en The String Soloists

Gids door deze uiterst romantische kamermuziek zijn The String Soloists onder leiding van de meesterlijke violiste Lisa Jacbos. De flexibele samenstelling van het ensemble stelt de musici in staat om zowel als ensemblelid als solist binnen de groep te spelen. Sinds de oprichting in 2015 hebben The String Soloists indrukwekkende prestaties geleverd in belangrijke concertzalen van Nederland, Duitsland en Italië. Ze zijn ook herhaaldelijk live te horen geweest op de Nederlandse radio en televisie. Enkele hoogtepunten zijn hun debuut in de prestigieuze zondagochtendserie van het Concertgebouw, optredens tijdens de Robeco SummerNights en tournees door Italië, Duitsland en Portugal.


YouTube-Tip


Ensemble Johannes Brahms strijksextet klassieke muziek klassiek Kamermuziek sextet cello Verklärte Nacht viool Arnold Schönberg Ierland Wenen Oostenrijk seizoen 2024-2025 liefde
zaterdag 1 februari 2025, 20:00 uur

Een meeslepend verhaal zonder woorden, dat is in het kort Schönbergs meesterwerk Verklärte Nacht. Als uitgangspunt nam Schönberg een romantisch gedicht van Richard Dehmel over twee geliefden die elkaar ondanks alles eeuwige trouw beloven. Net zo gevoelvol klinkt het opbeurende Tweede Strijksextet van Schönbergs muzikale held Johannes Brahms. Stervioliste Lisa Jacobs en haar ensemble The String Soloists spelen beide meesterwerken als twee kanten van dezelfde medaille: hartstochtelijk en ontroerend. Brahms en Schönberg ten voeten uit.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 1 februari 2025, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer