Beethoven en Mahler: grote symfonieën als kamermuziek

Beethoven en Mahler: grote symfonieën als kamermuziek

Grote symfonieën als kamermuziek in intieme Edesche Concertzaal

Beleef twee grote romantische symfonieën in de Edesche Concertzaal. Nee, een orkest zal niet op het podium van de Edesche Conconcertzaal plaatsnemen. Wel pianiste Hanna Shybayeva en de drie strijkers van het Ysaÿe Trio. Zij spelen spannende bewerkingen van Beethovens beroemde Derde Symfonie en een keuze uit de monumentale Derde Symfonie van Gustav Mahler.

Beethoven had zijn Derde Symfonie aanvankelijk aan Napoleon opgedragen, maar later bracht hij het toch op de markt als 'Eroïca'. De film 'Ocean's Twelve' maakt dankbaar gebruik van Beethovens Derde Symfonie. Maar... hoe vertaal je zo'n groots werk naar een kamermuziekzaal als de Edesche Concertzaal? 

Emlyn Stam van het Ysaÿe Trio zegt daarover:  "Het is echt ontzettend gaaf om zoiets heel groots te maken. Je moet boven je beperking, dat van je instrument, uitstijgen. De grote geste van zo’n massa als een orkest doorvertalen in kamermuziek. En terwijl je het speelt hoor je in je hoofd als het ware de teksten die het koor zingt en de muziek die de andere instrumenten van het orkest maken."

Beluister vrijdag het Ysaÿe Trio en Hanna Shybayeva en neem dan de nieuwe dubbel-CD mee!


Hanna Shybayeva

Hanna Shybayeva speelt piano sinds haar achtste jaar. Zij komt uit Minsk, won veel prijzen bij concoursen in Europa en de Verenigde Staten, en werkte met grote dirigenten als Neeme Järvi en Marc Russell-Smith. In februari 2014 was ze solistisch in de Edesche Concertzaal te horen. Nu komt ze terug, vergezeld door de drie leden van het Ysaÿe Trio. Samen maakten ze al eerder een cd met kamermuziek van Beethoven en Ysaÿe. Voor hun nieuwe album dat zij tijdens dit concert presenteren, doken de vier musici in de symfonische wereld van Beethoven en Mahler.

Bekijk hier de film over de making-of van hun Beethoven/Mahler-album


Ysaÿe Trio

Muziektijdschrift Luister prees het Ysaÿe Trio om zijn rijke klank. Dit trio werd in 2006 opgericht en ontwikkelt zich sindsdien in rap tempo. Het trio vernoemt zich naar de beroemde violist Eugène Ysaÿe. Zo waren ze al te beluisteren in de Rotterdamse Doelen, Vredenburg, Muziekgebouw aan 't IJ en op gerenommeerde klassieke muziekfestivals als het Grachtenfestival, Festival Classique en het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Voor het eerst zijn ze in de Edesche Concertzaal en daar maken ze ongetwijfeld indruk.Gustav Mahler piano viool Kamermuziek cello altviool Ludwig van Beethoven
vrijdag 20 februari 2015, 20:00 uur

Beleef wereldberoemde symfonieën van Beethoven en Mahler als kamermuziek. Pianiste Hanna Shybayeva en het Ysaÿe Trio (viool, altviool en cello) spelen bloedstollende bewerkingen van Beethovens Derde Symfonie 'Eroïca' en een selectie uit Mahlers meeslepende Derde Symfonie.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 20 februari 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer