Cellosonates van Bach, Saint-Saëns en Escher - Knipoog naar Bachs Brandenburgse Concerten

Cellosonates van Bach, Saint-Saëns en Escher - Knipoog naar Bachs Brandenburgse Concerten

Kamermuziek '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '22/'23:

Johann Sebastian Bach

Bachs Sonates voor viola da gamba behoren tot zijn beste kamermuziek. Geniet van de Derde Gambasonate, waarin Bach een knipoog geeft zijn beroemde Derde Brandenburgse Concert. Celliste Doris Hochscheid koppelt dit meesterwerk aan prachtige Frans-getinte cellosonates van Camille Saint-Saëns en Rudolf Escher.


De Cellosonate van Rudolf Escher

De beroemde cellist Mstislav Rostropovitsj zei ooit: "Het is mijn doel om de cello net zo geliefd te maken als de viool en de piano." Ook Doris Hochscheid zet zich samen met pianist Frans van Ruth in u te raken met geliefde én verrassende cellomuziek. Nederlandse klassieke muziek is nog steeds een goed bewaard geheim. Toch heeft Nederland ook veel grote componisten voortgebracht die de vergelijking met hun buitenlandse collega's ruimschoots doorstaan. Rudolf Escher is er zo één. Deze achterneef van graficus M.C. Escher schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn beroemde Cellosonate. Hierin verwerkte hij zijn boosheid en afgrijzen over het niet aflatende nazi-geweld. Toch werd het geen somber stuk, want het werk eindigt met een extatische hymne.

De oorlogssonates van Rudolf Escher en Camille Saint-Saëns
Benieuwd naar meer achtergronden bij dit concert?
(Lees alvast de toelichting)

Camille Saint-Saëns

Ook de Eerste Cellosonate van Camille Saint-Saëns heeft met de oorlog te maken. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870-71 richtte Saint-Saëns met een aantal collega-componisten de Société Nationale de Musique op; een beweging die vooral de Franse muziek wilde bevorderen en bevrijden van de overheersende invloed van vooral Wagners (Duitse) muziek. Als eerste wapenfeit van de Société componeerde Saint-Saëns zijn Eerste Cellosonate.


Joseph Hollman

Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth combineren Eschers en Saint-Saëns's cellosonates met muziek van Joseph Hollman. Geen toevallige keuze, want Escher was een uitgesproken francofiel, net als de negentiende-eeuwer Joseph Hollman. Hollman werkte jaren als cellist in Parijs en was een van de beroemdste cellisten van zijn tijd. Geen wonder dat hij de aandacht trok van Camille Saint-Saëns, die zijn Tweede Celloconcert aan Hollman opdroeg.


Doris Hochscheid en Frans van Ruth

Doris Hochscheid en Frans van Ruth vormen een van de belangrijkste cello-piano duo's van dit moment. Onvermoeibaar zetten ze zich in voor het cellorepertoire van Nederlandse bodem. Hun verschillende cd's werden in de pers stuk voor stuk lovend ontvangen. Sommige daarvan kregen ook nog eens een Luister-10, de hoogste waardering van het tijdschrift Luister. Als kroon op hun inspanningen tot nu toe ontvingen Doris Hochscheid en Frans van Ruth in 2014 de Vriendenprijs van de stichting Vrienden Nederlandse Muziek.


Ontdekkingsreizigers in de Nederlandse muziek
“ Doris Hochscheid en ik ontdekten dat er tussen 1900 en 1950 in Nederland opvallend veel goede muziek werd geschreven voor piano en cello, maar dat die nooit gespeeld werd. De indruk bij het publiek is dan dat er niets anders is. Soms zie je dat een half mislukt werk van een bekende componist wel wordt gespeeld en een goed gelukt werk van een onbekende componist niet."
(Interview Frans van Ruth, lees dit interview.)

Foto: Carine Bijlsma


Rudolf Escher Joseph Hollman Johann Sebastian Bach piano cello Camille Saint-Saëns Kamermuziek cellosonate.nl kleine bezetting Nederlandse muziek
zaterdag 26 september 2015, 20:00 uur

Geniet van de mooiste cellosonates in de Edesche Concertzaal. Bach, Saint-Saëns en Rudolf Escher schreven prachtige muziek voor misschien wel het meest romantische strijkinstrument. Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth zijn uw gids door twee eeuwen cellomuziek. Laat u ontroeren door geliefde én verrassende muziek voor cello en piano.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 26 september 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer