Beethoven en Brahms - Romantische pianotrio's - Trio Rodin

Beethoven en Brahms - Romantische pianotrio's - Trio Rodin

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Programma:

Beethoven - Pianotrio in c, op. 1 nr. 3

Bridge - Miniatures

Bunch - Intersections

Brahms - Pianotrio nr. 3 in c, op. 101


Klassieke meesterwerken van de eerste orde

Bach, Beethoven, Brahms. Ooit werden deze drie componisten gezien als de belangrijkste componisten in de Westerse muziekgeschiedenis. Trio Rodin gaat de mooiste pianotrio's spelen met twee van deze founding fathers: Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms.

De vier B’s van Trio Rodin
In dit concert klinkt muziek van twee van hen: Beethoven en Brahms. Daar voegt Trio Rodin nog twee componisten aan toe. (Wie die andere twee zijn...? Lees de toelichting op de te spelen muziek)

Beethoven: founding father van de Romantiek 

Beethoven componeerde zijn opgewekte Derde Pianotrio als jonge hond van 24 jaar. Een schot in de roos, want het werd een bestseller onder de Weense liefhebbers van kamermuziek. De galante stijl van de oude Haydn was voorbij. Deze zogeheten Romantiek van Beethoven zou de nieuwe standaard worden. Daarvan hoor je hier het begin!

Johannes Brahms in z'n nadagen - vanuit de Zwitserse Alpen

Brahms besloot met zijn Derde Pianotrio op. 101 zo ongeveer zijn loopbaan als componist. Hij schreef het tijdens een vakantie in de Zwitserse Alpen. Maar alle ontspanning ten spijt werd het een van zijn meest dramatische composities. De twee klassieke meesterwerken staan daarmee in schril contrast met de charmante Miniaturen van Frank Bridge en Intersections van de relatief jonge componist Kenji Bunch (1973).

Trio Rodin

Trio Rodin won de afgelopen jaren prijzen op verschillende internationale concoursen en ze waren in de belangrijkste Nederlandse concertzalen te horen. In 2013 sleepte het drietal de Storioni Toonzaal Prijs in de wacht. Momenteel volgen ze masterclasses bij het befaamde Trio di Parma in Italië. De gedrevenheid van Trio Rodin verwoordt violist Carles Puig als volgt: "Ik denk dat je door de muziek 'geroepen' wordt, niet zozeer door een specifiek instrument... Het gaat uiteindelijk om de muziek die in je zit."

“Met de cello kon ik me het meeste identificeren”
“Ik hou van de hechte relatie binnen een trio. Het is ook heel fijn om in een orkest te spelen, maar als je met zestig tot honderd musici samenspeelt, zijn de relaties natuurlijk heel anders. In een trio zit je dicht op elkaar en heb je heel direct contact. Daar houd ik van, nog meer dan van soleren. Het is interessant om met z'n drieën te communiceren en elkaars stijlen te combineren.”
(Interview Esther García, lees dit interview.)

piano viool cello Storioni Festival Prijs 2013 Bösendorfer Imperial 290 Pianotrio Ludwig van Beethoven Johannes Brahms Frank Bridge Kenji Bunch Kamermuziek kleine bezetting
zaterdag 7 november 2015, 20:00 uur

Beethoven en Brahms componeerden misschien wel de beroemdste pianotrio's van de hele negentiende eeuw. Beethoven als aanstormend talent schreef zijn Derde Pianotrio in het bruisende Wenen van 1795. Brahms componeerde zijn Derde Pianotrio daarentegen tijdens een inspirerende vakantie in de Zwitserse Alpen. "Onder elke steen vind je wel een melodie", merkte hij enthousiast op. Veel daarvan kwamen ongetwijfeld in Brahms' Derde Pianotrio terecht.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 7 november 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer