Peter Eilander in Vijfde Orgelsymfonie van Widor

Peter Eilander in Vijfde Orgelsymfonie van Widor
Widors Vijfde Orgelsymfonie
'Het orgel is mijn orkest', zei César Franck ooit. Een uitspraak die we vooral letterlijk moeten opvatten, want Franck behandelde het orgel inderdaad als een kleurrijk symfonieorkest. Veel Franse componisten na hem componeerden op hun beurt heuse orgelsymfonieën. De bekendste daarvan werd ongetwijfeld de Vijfde Orgelsymfonie van Charles-Marie Widor. In vijf groots opgezette delen laat Widor een keur aan stijlen en sferen de revue passeren, met de beroemde Toccata als spetterende finale. Een kolfje naar de hand van Peter Eilander die als specialist op het gebied van de Franse orgelmuziek diverse onderscheidingen ontving. 

Advent
Niet minder kleurrijk zijn de kleinere Duitse orgelwerken rond Advent, zoals Bachs 'Nun komm, der Heiden Heiland', BWV 659 en het koraalvoorspel 'Zeuch ein zu deinen Toren' van Krebs. In het symfonische koraal 'Ach bleib mit Deiner Gnade' op. 87 no. 1 van Sigfrid Karg-Elert herkent u vast de melodie van het adventslied ' Nu daagt het in het Oosten'. Muziek die het romantische Ypma-orgel past als een Armani-pak. Breng uzelf alvast in kerststemming met deze indrukwekkende orgelmuziek uit Frankrijk en Duitsland. 

Orgelrecital C.M. Widor Symphonie V in f Edesche OrgelRecitals Orgel
dinsdag 10 december 2013, 20:00 uur

Als specialist op het gebied van de Franse orgelmuziek ontving Peter Eilander diverse onderscheidingen. Op het prachtige Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal speelt hij de monumentale Vijfde Orgelsymfonie van Widor, met de beroemde Toccata als spetterende finale.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
dinsdag 10 december 2013, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer