Strijkkwartet Utrecht String Quartet - topwerken van Beethoven, Kreisler en Glazoenov

Strijkkwartet Utrecht String Quartet - topwerken van Beethoven, Kreisler en Glazoenov

Beethoven, Glazoenov en Kreisler

“Je denkt toch niet dat ik rekening houd met jouw ellendige viool als ik getroffen word door een bepaald gevoel?” Op die manier zou Beethoven ooit zijn uitgevaren tegen een bevriende violist, nadat die klaagde over de moeilijkheid van Beethovens strijkkwartetten. Beethoven was de eerste die het strijkkwartet tot ware kunst verhief. Velen zouden in zijn voetsporen volgen en daarmee groeide het genre uit tot de symfonie van de kamermuziek. Maar meer nog dan in de symfonie uitten componisten, zoals Beethoven, hun persoonlijkste gevoelens in het strijkkwartet. Het Utrecht String Quartet weet daar wel raad mee en speelt drie topwerken van Beethoven, Glazoenov en Kreisler uit het enorme strijkkwartetrepertoire.


Toelichting
Wat zou het negentiende-eeuwse strijkkwartet zijn geweest zonder Beethoven? Hij stelde met zijn zestien strijkkwartetten de norm voor generaties componisten na hem. Ook Fritz Kreisler en Aleksandr Glazoenov konden niet om Beethovens meesterwerken heen. Waar dat toe leidde? (Lees verder)


Utrecht String Quartet

In de internationale pers gooide het Utrecht String Quartet al hoge ogen met hun bejubelde cd-reeks rond muziek van Glazoenov. Kwaliteitskrant The New York Times bestempelde hun interpretaties als "vitaal, direct en karaktervol." Voortdurend is het vierkoppige ensemble op zoek naar onbekende en zoekgeraakte meesterwerken. In de Edesche Concertzaal koppelen ze Beethovens beroemde Tweede Razumovsky-kwartet aan het Strijkkwartet van vioolvirtuoos Fritz Kreisler en de vijf sfeervolle Noveletten van Glazoenov. Beluister het magistrale Utrecht String Quartet in de drie van de mooiste Romantische strijkkwartetten.


De internationale pers over het Utrecht String Quartet:

The Strad: "The long-established Utrecht players are in every way outstanding and enjoy superb sound quality."

Gramophone: "You'll admire its fullness and resonance, and sharp focus that helps retain a sense of intimacy."


“Ik zie het strijkkwartet als een klasse apart”
“Naast het schrijven van een symfonie en een opera was het voor iedere componist een must om een strijkkwartet te componeren. Dat was een groot doel én een grote uitdaging, want het is een ongelofelijke kunst om de emoties en het karakter van een werk uit te drukken met slechts vier stemmen. Uit die uitdaging is prachtige muziek voortgekomen.”
(Interview met het Utrecht String Quartet, lees dit interview.)

Het Utrecht String Quartet bestaat uit:

Eeva Koskinen, viool

Katherine Routley, viool

Mikhail Zemtsof, altviool

Sebastian Koloski, cello


Aleksandr Glazoenov Ludwig van Beethoven Fritz Kreisler strijkkwartet Kamermuziek viool altviool cello strijkers Romantiek
zaterdag 30 januari 2016, 20:00 uur

"Warm en ruimhartig", zo omschrijft kwaliteitskrant 'The Guardian' de klank van het Utrecht String Quartet. In de Edesche Concertzaal speelt dit internationaal gelauwerde ensemble drie topwerken van Beethoven, Glazoenov en Kreisler. Beluister het strijkkwartet in de prachtige akoestiek van de Edesche Concertzaal.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 30 januari 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer