Gerben Mourik: winnaar Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem

Gerben Mourik: winnaar Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem

Gerben Mourik: "Het zonlicht scheen zo mooi door die ramen"

De liefde voor Franse orgelmuziek ontdekte Gerben Mourik in de kathedraal van Antwerpen. "Ik mocht daar niet alleen een concert geven, maar ook de hele avond vooraf oefenen. Het was zomer en het zonlicht scheen zo mooi door die ramen. De ruimte, die ervaring dat je daar helemaal alleen zit, dat was prachtig." Net als in Antwerpen is het orgel van de Edesche Concertzaal een romantisch instrument, een orgel waarop je veel sfeervolle registercombinaties kunt maken. De stukken heeft hij met zorg uitgekozen. Van zowel Vierne als van Karg-Elert speelt hij verschillende kleinere werken, waarin het Ypma-orgel goed uit de verf komt. Als gelauwerd improvisator laat Gerben Mourik het instrument tevens van een geheel andere kant horen.  


"Je ziet de moeder die haar kind wiegt als het ware voor je"
“De Berceuse van Vierne wat ik in de Edesche Concertzaal  is een wiegenlied, het is heel poëtisch. Je ziet de moeder die haar kind wiegt als het ware voor je. Het Scherzo van Vierne, wat ik ook speel, is weer heel luchtig en snel. Die twee uitersten van Vierne spreken me aan.”

De moeizame levens van Louis Vierne en Sigfrid Karg-Elert

Vierne werd blind
Het is een dooddoener dat componisten moeten lijden om goede muziek te maken. Toch gaat het cliché op voor zowel Louis Vierne als Sigfrid Karg-Elert, dé centrale componisten in dit concert. Naast hun bijna identieke levensjaren deelden ze ook een moeizaam leven. Vierne bijvoorbeeld was bijna blind, verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog veel geliefden en liep na bijna twintig jaar vrijwilligerswerk aan het Parijse conservatorium alsnog een betaalde baan mis.

Het Max Reger-complex van Karg-Elert
Sigfrid Karg-Elert op zijn beurt leed aan een soort Max Reger-complex. Op veel vlakken moest Karg-Elert in componist en organist Reger zijn meerdere erkennen, iets waar hij dagelijks mee werd geconfronteerd, want in Leipzig waren ze min of meer buren van elkaar. Desondanks schreven zowel Vierne als Karg-Elert een uniek oeuvre bij elkaar dat nog steeds tot de topwerken voor orgel behoort. Muziek die in veilige handen is bij organist Gerben Mourik, want Vierne en Karg-Elert behoren tot zijn favoriete componisten.

Toelichting
Louis Vierne (1870-1937), Sigfrid Karg-Elert (1877-1933) en Gerard Bunk (1888-1958) leefden in dezelfde periode. Vierne in Frankrijk, Karg-Elert en Bunk in Duitsland. Maar hoewel ze onderdeel uitmaakten van hetzelfde muzikale tijdsgewricht, zijn er duidelijke verschillen tussen deze componisten hoorbaar. (Lees verder)



Edesche OrgelRecitals Ypma-orgel Sigfrid Karg-Elert Louis Vierne Gerben Mourik Gerard Bunk improvisatie Winnaar Internationaal Improvisatieconcours Haarlem 2008
vrijdag 5 februari 2016, 20:00 uur

Gerben Mourik is zowel gevierd musicus als improvisator. In de Edesche Concertzaal speelt hij werk van zijn favoriete componisten Sigfrid Karg-Elert en Louis Vierne. Uiteraard botviert hij ook zijn improvisatietalent op het fraaie Ypma-orgel. In 2008 was Gerben Mourik winnaar van het beroemde Internationaal Improvisatieconcours in Haarlem.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 5 februari 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer