Frank van de Laar - Schubert, Schumann en Brahms - Wereldpianisten

Frank van de Laar - Schubert, Schumann en Brahms - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Schumann en Brahms

Frank van de Laar is een echte pianistische alleseter. Even makkelijk schakelt hij van Bach naar de grote Romantische pianocomponisten en schuwt daarbij ook de minder bekende meesterwerken niet. In de Edesche Concertzaal trekt hij een wijde cirkel rondom Johannes Brahms. Zo componeerde Brahms een reeks bloedstollende variaties op een melancholische melodie van zijn goede vriend Robert Schumann. De Hongaarse componist Ernö Dohnányi componeerde op zijn beurt vier Rapsodieën in het verlengde van die van zijn leermeester Brahms.


Schuberts een na laatste sonate

Tot het voorland van Brahms behoort zonder twijfel Frans Schubert. Volgens de Duitse pianist Alfred Brendel is Schubert iemand die graag omzwerft. 'Hij beweegt zich met veel genoegen op de rand van de afgrond en doet dit met de zekerheid van een slaapwandelaar'. Dat laatste gebeurt zeker in Schuberts een-na-laatste pianosonate, die hij slechts drie maanden voor zijn dood voltooide. Prachtige zangerige melodieën wisselt Schubert af met dramatischer passages. Met deze sonate bewijst Schubert nog eens te meer de grondlegger van de Duitse romantiek te zijn, met Brahms, Schumann en Dohnányi als zijn directe opvolgers.


Frank van de Laar

Op tienjarige leeftijd begon Frank van de Laar met zijn pianostudie, die hij in 1989 aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam cum laude afsloot. In 1988 behaalde hij de eerste prijs op het Postbank-Sweelinck concours en debuteerde in hetzelfde jaar in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Sindsdien volgden optredens in binnen- en buitenland elkaar in rap tempo op. Hij concerteerde in bijna alle landen van Europa, in Amerika en Azië. Vele prijzen en onderscheidingen vielen hem hierbij ten deel. Talloze radio- en televisieopnamen legden zijn uitvoeringen vast en meer dan twintig cd's verschenen inmiddels van zijn hand.

Typisch Frank van de Laar
"Ik interesseer me voor heel veel, solo, kamermuziek, hedendaagse muziek. Ik weet niet of er ooit een moment komt dat ik me wil specialiseren in iets." Typisch Frank van de Laar is in elk geval de grote affiniteit met de muziek die hij speelt. "Ik hoop dat ik nieuwe dingen in de muziek ontdek en dat kan overdragen aan het publiek. Ik wil de belangrijke essenties doorgeven. Ja, dát hoop ik te bereiken: samen met het publiek de muziek ontrafelen."
(Interview Frank van de Laar, lees dit interview.)

Beluister Frank van de Laar in Schuberts Sonate D 959piano vleugel Bösendorfer Imperial 290 Wereldpianisten Robert Schumann Johannes Brahms Ernö Dohnányi Franz Schubert Pianorecital Sonate
zaterdag 2 april 2016, 20:00 uur

Frank van de Laar is een pianistische alleskunner. Zonder moeite schakelt hij van Bach naar de grote romantische pianocomponisten en daarbij schuwt hij ook de minder bekende meesterwerken niet. In de Edesche Concertzaal trekt hij een wijde cirkel rondom Johannes Brahms met muziek van Schubert, Schumann en Ernö Dohnányi.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 2 april 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer